6x water opvangen & besparen in je tuin 🚿 | John & Co

Tips en lijstjes

6x water opvangen & besparen in je tuin

6x water opvangen & besparen in je tuin

Yalou van der Heijden30/05/2024

Met de veranderingen in het klimaat, krijgen we steeds meer te maken met droogte en flinke piek buien. Niet ideaal voor je moestuin. Tijd dus om wat simpele waterbesparende tips voor in je tuin onder de loep te nemen. Van water opvangen tot aan tips om water te besparen, welke ga jij toepassen in je achtertuin?


Geef ‘s ochtends of ‘s avonds water

Of je nou water wilt besparen of niet, het is sowieso slim om je plantjes ‘s ochtends of juist ‘s avonds water te geven. Overdag, wanneer de zon aan het bakken is, heb je kans dat de plantjes verbranden als ze nat zijn van het water geven. Bonus tip; geef je plantjes laag bij de grond water. Overdag verdampt het water snel, vandaar dat ‘s ochtends of ‘s avonds een slimmere manier van planten wateren is. 

waterbesparende tips, planten wateren

Richt je tuin slim in

Een kale grond, droogt sneller uit en heeft meer water nodig. Daarom kunnen we je niet genoeg inspireren om je grond goed te verzorgen. Dit kan door bodembedekkende planten toe te voegen aan je tuin, een goede mulchlaag aan te leggen die water beter vasthoudt en je grond beschermt. Of wat denk je van een van onze bodembedekkers als hulpmiddel? In dit blog vertellen we je er meer over. 

Vang regenwater op: regenton aansluiten

Deze is logisch in het rijtje tips om water te besparen: vang regenwater op! Met steeds frequentere natte dagen in alle seizoenen, kun je er maar beter het beste van maken. Sluit een regenton aan op een regenpijp of zet simpelweg wat bakken in je tuin wanneer het regent. Zo kun je op droge dagen met regenwater je planten water geven. 

Tegels eruit: groen erin

Wanneer je op de blogs van John & Co uitkomt, lijkt het ons sterk dat je een betegelde achtertuin hebt. Maar mocht dat toch het geval zijn: tijd om je tegels uit de tuin te halen en te vervangen voor groen. (tip: veel gemeenten hebben gratis tegel-ophaaldiensten voor mensen die hun tuin willen vergroenen!). Water kan moeilijker weglopen tussen de tegels en wordt sneller opgenomen door planten en gras. 

Planten wateren

Herbruik je water slim!

Water komt bij ons in Nederland uit de kraan en we gebruiken het veelal zonder er bij na te denken. Toch kunnen we nog slimmer met ons water omgaan! Gebruik het water waarmee je je bijvoorbeeld je sla wast, om vervolgens je plantjes water te geven. Is je water in je thermoskan koud geworden? Vul je gieter ermee. Wil je er helemaal voor gaan? Vang het koude douchewater op in een bak. Met het opgevangen water kun je je planten blij maken en jij stapt vervolgens zelf onder de warme stralen. 

Check het weerbericht

Misschien spreekt deze ook als vanzelf, maar we hebben ongetwijfeld allemaal een keer enthousiast de planten staan wateren om er een uurtje later achter te komen dat het regent. Toch? Juist, check het weerbericht voordat je de gieter vult. 

Een wadi aanleggen in je tuin

Een wadi staat voor ‘Water Afvoer Drainage en Infiltratie’ en is ontleend aan de Arabische naam voor een veelal droog rivierdal, een wadi. Het aanleggen van een wadi in je tuin, helpt je bij het opvangen en geleidelijk afvoeren van regenwater. Dit verkleint de kans op wateroverlast. Ook is een wadi een walhalla voor waterminnende planten en dieren en hoef je je tuin minder vaak van water te voorzien. In dit blog leer je hoe je een wadi maakt. 


Heb jij nog een aanvullende tip om water te besparen of juist op te vangen in je tuin? Laat het ons weten via een berichtje op Instagram


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift