Idylisch klinkt het hè, een voedselbos. Wat zie jij voor je? De garden of Eden? Een bos vol eetbare overvloed? Een beetje is dat het wel, en daarnaast is een voedselbos ook gewoon een landbouwsysteem dat zich baseert op natuurlijke principes van een gezond ecosysteem. In dit blog vertellen we je meer over wat een voedselbos is en hoe je er eentje kunt aanleggen.
Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een manier van een bos aanleggen dat gebaseerd is op de principes van een natuurlijk bos en waarbij er voldoende eetbare gewassen zijn voor mens en dier. In natuurlijke bossen komen van origine veel verschillende soorten bomen en planten voor, wat zorgt voor een rijk, biodivers systeem.
Voedselbossen zijn wat dat betreft erg rendabel, want ze produceren voldoende lekkers en tegelijkertijd heeft een voedselbos nauwelijks onderhoud nodig. In een gezond voedselbos is het ecosysteem namelijk in balans, wat ervoor zorgt dat je van nature een mulchlaag hebt, voldoende natuurlijke bestrijders en daardoor geen mest, pesticiden of grove machines nodig hebt.
Wat zijn de voordelen van een voedselbos?
Een voedselbos is dus een bos met diverse gewassen; een polycultuur. Dit in tegenstelling tot een monocultuur, waar één hoofdgewas groeit. Je hebt bijvoorbeeld monocultuur bossen (denk bijvoorbeeld aan een dennenbos) en fruitgaarden (met enkel appelbomen of perenbomen bijvoorbeeld).
In een voedselbos wordt er gewerkt met verschillende lagen in het systeem, waarbij iedere laag een functie heeft en een andere laag juist versterkt. De verschillende lagen hebben in een voedselbos met hoogte te maken.
Zo heb je gewassen die klimmen, zoals druiven, waarbij anderen juist over de grond kruipen, zoals tijm en hondsdraf. Er zijn lagen met lage struiken, waar je bramen, bessen en frambozen kunt plukken. Deze staan weer onder of naast kleine bomen zoals fruitbomen met tot slot de hoge bomen met diepe wortels, als kastanje of pecannoten.
Samen vormen al deze lagen een gezond ecoysteem wat elkaar versterkt qua schaduw geven, steun geven, natuurlijke vijanden lokken of elkaar juist beschermen tegen ziektes. In een monocultuur bos zijn de bomen erg kwetsbaar bij stormen of ziektes, omdat ze niet kunnen worden beschermd of opgevangen door het systeem. Dit in tegenstelling tot een voedselbos of polycultuur.
Een voedselbos aanleggen in je moestuin
Ben jij inmiddels ook enthousiast over wat een voedselbos is en kun je eigenlijk niet wachten om er eentje aan te leggen? Dat snappen we! Natuurlijk is voldoende ruimte wel een must om een voedselbos te kunnen aanleggen en ook geduld is van groot belang. De eerste vier à vijf jaar moet je je voedselbos namelijk vooral met rust laten. Wanneer je voedselbossysteem is aangeplant, mag je de komende jaren het onkruid lekker laten staan. Zo bescherm je de kwetsbare jonge bomen en planten tegen de volle zon en geef je ze de kans om een uitgebreid wortelstelsel te groeien.
Het lijkt misschien langzaam te gaan, maar onder de oppervlakte gebeurt er altijd veel. De eerste jaren nadat je je voedselbos hebt aangelegd, hoef je dus niets anders te doen dan te monitoren wat voor veranderingen optreden. Denk hierbij aan veranderingen in de bodemstructuur, het soort (on)kruid en de beestjes die wel of niet naar je bos in wording komen.
Hoewel je voor een voedselbos veel ruimte nodig hebt, kun je ook op kleinere stukken grond of in je achtertuin de principes van een voedselbos meenemen. In dit blog over permacultuur lees je daar meer over.
Veel groeiplezier!
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser