Yes, je eerste zaadjes ontkiemen! Reden voor een vreugdedansje. Althans, wij bij John & Co vieren stiekem toch altijd wel de komst van de eerste zaailingen. Wanneer ze verder groeien, is de kans groot dat ze te dicht op elkaar staan. Tijd om ze te verspenen. Benieuwd wat dat is en hoe je het doet? Lees snel verder!
Wat is verspenen?
Wanneer je je biologische moestuinzaadjes binnen voorzaait in een zaaitray of potjes, zaai je de zaadjes vaak dicht op elkaar. Wanneer de zaailingen meer ruimte nodig hebben, is het tijd om ze te verspenen: je verplant de jonge zaailing dan naar een grotere, eigen potje.
Wanneer zaailingen verspenen?
Goeie vraag! Je mag je zaailingen verspenen wanneer ze hun eerste echte blaadjes krijgen! Twee wel te verstaan. Let op: kiemplantjes krijgen namelijk eerst twee kiemblaadjes voordat ze pas hun echte bladeren gaan groeien. Je zult een duidelijk verschil zien tussen de kiemblaadjes en de echte bladeren van je zaailing.
Is verspenen echt nodig?
Ja, verspenen is echt nodig. Het is zelfs belangrijk voor je plant. Tenminste wanneer je zeker wilt zijn dat hij goed groeit. Wanneer je zaailingen te dicht op elkaar staan, hebben ze niet genoeg ruimte om een goed wortelstelsel te groeien en zullen er een hoop zaailingen afsterven. Wees ook streng: haal de zwakke zaailingen er tussenuit en verspeen alleen de sterktste. Zo bouw je aan een gezonde en sterke moestuin!
Hoe kan ik planten vespenen?
De zaailingen zijn kwetsbaar. Dit betekent dat verspenen een werkje is wat met veel beleid gedaan mag worden.
Dit is hoe wij onze plantjes verspenen:
- De zaailing moet uit de aarde zonder de wortels of de stengel te beschadigen. Je kunt dit voor elkaar krijgen door de aarde met een vork een beetje los te woelen. Pak de zaailing voorzichtig bij de blaadjes op. Niet bij de stengel, grote kans dat de deze dan breekt!
Bonus tip: mocht je nog geen zaaigrond hebben gebruikt, doe dit de volgende keer. Dat maakt het verspenen een stuk makkelijk. -
Zorg dat het nieuwe potje klaar staat met wat turfvrije potgrond erin. Met je vinger of een potlood kun je een gaatje maken waar de zaailing vervolgens in kan. Je mag een zaailing altijd iets dieper plaatsen zodat hij stevig verder kan groeien.
- Druk de aarde voorzichtig aan rondom de zaailing en geef vervolgens water. Dit is belangrijk zodat de aarde zich om de wortels heen vouwt. Et voilà, je hebt een zaailing verspeend!
Wist je dat niet alle planten verspeend hoeven te worden? Wanneer je je zaadjes in de volle grond zaait, is dit niet nodig. Heb je onze handige zaaikalender al gezien? Hier zie je per maand welke groenten en kruiden je kunt voorzaaien of direct in de volle grond kunt zaaien.
Na IJsheiligen kun je beginnen met je verspeende zaailingen af te harden en langzaam maar zeker klaar te maken voor hun moestuinavontuur!
Veel moestuin plezier!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit