Bonen komen er in allerlei soorten en maten - en wij zijn er dol op! De tuinboon is misschien wel een van de bekendste en kun je heel makkelijk zaaien in (kleinere) moestuinen. De planten hebben een grote opbrengst terwijl ze maar een kleine ruimte innemen. Lees daarom snel verder om te leren hoe je tuinbonen zaaien het beste doet en wat John & Co’s andere favoriete boontjes zijn.
Tuinbonen zaaien
Tuinboon zaad is groot vergeleken met veel andere zaden. Je raakt ze dus niet meteen kwijt wanneer je ze in de grond stopt. Tuinbonen zaaien is super simpel, aangezien de plant snel ontkiemt en zonder al te veel zorg opgroeit. Binnen twee tot vier weken heb je al kleine plantjes. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat ze een hekel hebben aan water. Zaai dus niet als er regen voorspelt is en laat je zaadjes niet weg zwemmen. Grote kans dat ze dan gaan rotten.
Tuinbonen zijn winterhard. Dit houdt in dat je in oktober en november al tuinbonen kunt zaaien. Wanneer de dagen weer warmer worden, groeien de plantjes in het voorjaar verder. Je kunt er ook voor kiezen om in het voorjaar tuinbonen te zaaien. Afhankelijk van het weer natuurlijk. Maar als het een beetje droog is en niet te veel vriest, kun je zeker al tuinbonen zaaien.
Het vroeg zaaien van tuinbonen heeft als voordeel dat je de zwarte luis voor bent! Hoe later je zaait, hoe groter de kans dat de zwarte luizen mee eten van je bonen en hun blad. Natuurlijke vijanden als lieveheersbeestjes kunnen helpen in de bestrijding van de bladluis.
Rechtstreeks zaaien
Tuinbonen kun je prima rechtstreeks in de volle grond zaaien. In maart en april kun je tuinbonen zaaien zonder extra beschermingsmateriaal zoals een kweektunnel.
Tuinbonen houden van de zon en van een compostrijke grond. Houd daar dus rekening mee wanneer je je moestuin indeling maakt. Het is ook goed om rekening te houden met de afstand tussen de plantjes: zaai de tuinboon zo’n 23 cm uit elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Zaai je tuinboon zo’n 5 cm diep in de grond.
Wil je je tuinbonen toch liever voorzaaien vanwege het weer of vanwege eventuele muizen of slakken in je moestuin? Dat kan natuurlijk ook. Het ontkiemen gaat met voorzaaien vaak sneller, maar zorg er wel voor dat je je plantjes op tijd uitplant zodat de wortels elkaar niet gaan verstikken. Een makkelijke manier om bonen snel te laten voorkiemen is door ze op een nat keukenpapiertje te leggen en af te dekken in bijvoorbeeld een bakje.
Andere bonen voor in je moestuin
Zoals je ongetwijfeld weet zijn er veel verschillende soorten bonen die heerlijk zijn om in je moestuin te planten. Dit zijn John & Co’s persoonlijke favorieten naast tuinbonen:
- Stamslaboon: Stamslabonen zijn donkergroene, dunne stambonen van het ras haricots verts. De boontjes zijn makkelijk te groeien en heeft een rijke en smaakvolle oogst! Stamboontjes bloeien eerder dan stokbonen, waardoor je ze sneller kunt oogsten
- Snijbonen: Snijbonen kunnen tot wel twee meter hoog worden. De snijbonen zijn lange, vrij brede en afgeplatten peulen. Hmm!
- Boterboon: gele sperzieboontjes met een fantastische smaak. Een leuke afwisseling op de vaak groene bonen in moestuinen.
Veel succes met kiezen! Welke boontjes dop jij het liefst? Laat het ons weten via een berichtje op Instagram.
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit