DIY: Rozemarijn olie maken | John & Co 🌱

DIY Kruiden Recepten

DIY: Rozemarijn olie maken

DIY: Rozemarijn olie maken

Carlijn van Amen27/08/2024

Rozemarijn mag eigenlijk niet ontbreken in de keuken 🌿 Het fijnst natuurlijk als je het vers kan plukken uit eigen (moes)tuin, en dat is goed te doen, want eenmaal gezaaid of geplant staat hij jaren. Een paar takjes rozemarijn maakt een ovenschotel helemaal af, maar ook fijngesneden in bijvoorbeeld beslag of een saus is het heerlijk. Maar wat dacht je van een heerlijke rozemarijn olie in je salade of als dip voor vers broodje? Wij hebben het recept voor je!


Rozemarijn in de tuin

In de tuin is rozemarijn zo gek nog niet. Rozemarijn blijft het hele jaar groen, je hebt dus elk seizoen groen in je tuin én verse kruiden bij de hand! Dat is toch win-win. En bijkomend voordeel: ook bestuivers zijn dol op de paarse bloemen die bloeien in het vroege voorjaar. Een prachtige aanvulling op je moestuin dus.

Je kunt rozemarijn het beste stekken of planten. Het best doe je dat op twee momenten, namelijk in de lente of de herfst. En het is niet voor niks een mediterraan kruid: rozemarijn houdt namelijk van een zonnige, beschutte plek en grond die goed water doorlaat. Naast dat rozemarijn prima gedijt in de volle grond, doet ze het ook super in potten op bijvoorbeeld je balkon of terras!

Rozemarijn als versterking van het geheugen

Naast dat het een heerlijk kruid is in de keuken, heeft rozemarijn ook veel gezondheidsvoordelen. Van oudsher wordt rozemarijn namelijk gebruikt voor de versterking van het geheugen. Je kunt van rozemarijn heerlijk thee zetten. Ook wordt het veel gebruikt in massage- of badolie om de doorbloeding te stimuleren. Rozemarijn wordt veel ingezet bij vermoeidheid, koude benen en voeten of wanneer je goed moet focussen.

 

Zelf rozemarijn olie maken: het stappenplan

In deze DIY focussen we ons op rozemarijn olie die je in de keuken kunt gebruiken. Dus til je salades, ovengerechten of vers broodje naar de next level met deze heerlijk zelfgemaakte rozemarijn olie. En geheimpje: het maken ervan is een fluitje van een cent!

Wat heb je nodig:

  • Extra vergine olijfolie
  • Takjes rozemarijn
  • Een gesteriliseerde fles (lees in dit blog hoe je dat doet)
  • Een schoon gebaksvorkje of satéprikker
  • Optioneel: een cadeaulabel
  • Optioneel: een cadeaulint
  • Optioneel: een stift om mee te schrijven

Het stappenplan

  1. Was de rozemarijn en kneus licht.
  2. Vul je fles of flesje met de extra vergine olijfolie
  3. Doe de rozemarijn in de oliefles erbij. Zorg dat je schoon werkt!
  4. Duw de rozemarijn met een gebaksvorkje of satéprikker naar beneden zodat de rozemarijn goed onder staat!
  5. Zet de fles met rozemarijn olie 2 tot 4 weken weg op een warme, donkere plaats.
  6. Zeef eventueel de olie en verwijder de rozemarijn. Schenk de olie dan terug in een schone fles.

En voilà: je eigen rozemarijn olie! Leuk om cadeau te geven met een mooi zelfgemaakt label of gewoon lekker om in te dippen met een vers broodje, mmm!

Als je nu nog niet overtuigd bent van de veelzijdigheid van rozemarijn, dan weten we het ook niet meer 😉 Wij zijn in ieder geval fan! Ga je aan de slag met deze leuke DIY? Deel met ons via Instagram je eindresultaat, vinden we leuk!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App