Alles over peterselie zaaien, groeien en eten | John & Co

Kruiden Zaaien

Alles over peterselie zaaien, groeien en eten

  • door Yalou van der Heijden
Alles over peterselie zaaien, groeien en eten

Peterselie is een van de oudste kruiden die we kennen! De Romeinen en Grieken gebruikten het al in hun keukens. En ongetwijfeld werd het daarvoor ook al gebruikt, want het is een heerlijke smaakmaker. Eentje die zeker niet mag ontbreken in je moestuin of in je kruidentuintje als je het ons vraagt. Daarom delen we in deze blog een aantal tips hoe je peterselie het best kunt zaaien en oogsten.


Verschil krulpeterselie en platte peterselie

Voordat we beginnen met peterselie zaaien is het misschien leuk om te weten welke soort peterselie je wilt zaaien om je eten op smaak te brengen. Je hebt namelijk krulpeterselie en platte peterselie. Maar wat zijn de verschillen?

  • Bij krulpeterselie, je raad het al, is het blad gekruld. Deze soort wordt vaak als garnering gebruikt. 
  • Platte peterselie, ook wel bladpeterselie genoemd, heeft een sterkere smaak dan krulpeterselie. 

Welke wil jij in je moestuin of kruidenspiraal hebben groeien?

Krul peterselie en platte peterselie

Peterselie zaaien: zo doe je dat

Laat de zaadjes van de peterselie een nachtje weken in water voordat je ze gaat zaaien. Hierdoor zullen de zaadjes makkelijker ontkiemen. Hoe lang het ontkiem proces duurt is afhankelijk van het weer en het zaaimoment. Dit kan tussen de één en drie weken duren. Start dus op tijd!

Peterselie binnen voorzaaien kan vanaf half februari tot half maart. Wanneer de kiempjes groot genoeg zijn mag je ze verspenen naar een eigen potje of als het warm genoeg is, buiten uitplanten. 

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf half maart de peterselie direct buiten in de volle grond te zaaien. 

Zaai de peterselie niet dieper dan 1 cm in de grond. 

Peterselie verzorgen

Peterselie planten zijn tweejarige planten. Ze kunnen goed tegen de kou, waardoor je er tot in de late herfst nog van kunt smullen. Grote kans dat ze na de winter vanzelf weer opkomen voor een nieuwe ronde! Dat is de kracht van de natuur, daar hoef je zelf niks voor te doen. 

Verder is peterselie verzorgen erg makkelijk. Geef ze tijdens de warme zomerdagen af en toe wat water en als het even kan wat schaduw. Ze houden namelijk net iets meer van koel weer dan van hittegolven. Wist je trouwens dat je je planten het beste water kunt geven wanneer de zon onder is of in ieder geval niet direct op je plant staat? Anders bestaat de kans dat je planten verbranden, zeker peterselie. 

Peterselie zaaien

Peterselie oogsten

Na een week of acht zijn de peterselie planten groot genoeg om geoogst te worden. Of althans, een eerste oogst natuurlijk. Laat bij het oogsten van je peterselie minstens een centimeter van het steeltje over. Hier groeit vervolgens weer nieuw blad verder. Zo kun jij het hele seizoen van je peterselie planten genieten. 

Wanneer je plant in bloei schiet, wordt de smaak minder. Oogst dus vooral voor die tijd. 

Peterselie eten: vers, drogen en invriezen

Peterselie is wat ons betreft een superkruid wat je vrijwel overal bij kunt gebruiken. Wat dacht je van peterselie over je curry of als garnering in je soep? Laat je ons weten waar jij peterselie het liefst bij gebruikt? 

De meeste mensen eten alleen de bladeren van peterselie, maar de stengel is ook prima eetbaar. Gebruik jij al álles van je planten? Hieronder wat handige tips:

  • Peterselie bewaren: Heb je peterselie geoogst, maar krijg je het niet direct op? Leg het in een velletje nat keukenpapier of opgerold in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo blijft het nog een paar dagen goed. 
  • Peterselie invriezen: Je kunt peterselie ook drogen of invriezen. Hierbij geldt hetzelfde als bij dille: In een afgesloten zakje blijft peterselie tot wel 12 maanden goed wanneer je het invriest. 
  • Peterselie drogen: Peterselie kun je ook drogen aan de lucht of in een oven. Hang een bosje op een droge plek, uit te zon en laat de tijd haar werk doen. Het drogen van kruiden in de oven kan door de oven op 35 graden voor te verwarmen. Leg de peterselie op de bakplaat en schuif de plaat de oven in. Laat de deur van de oven op een kier staan voor wat luchtcirculatie. Het drogen van kruiden in de oven kan enkele uren duren. Het is klaar wanneer de kruiden bros zijn. Neem af en toe dus een kijkje!  
peterselie oogsten

Peterselie gezond en goed tegen muggen

Wist je dat peterselie niet alleen heerlijk is om te eten, maar dat het ook muggen en vliegen op afstand kan houden! De plant bevat de stof apiol, een natuurlijk insectenwereld middel. Misschien dat je je moestuin toch maar naar je raamkozijn moet verplaatsen! Daarnaast is het een goede buur van rozen, tomaten en wortels!

Qua eten is peterselie ook gezond! Het is rijk aan calcium, vitaminen A, C en K en de blaadjes bevatten ijzer en foliumzuur. Wees dus niet te zuinig met deze garnering!

Biologische peterselie zaden

De peterselie zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd.  Maak van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Ga jij peterselie kweken? Eetsmakelijk alvast!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

  • Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Lees meer 

  • Een kruidentuin maken in je moestuin

    Een kruidentuin maken in je moestuin

    Lees meer 

  • Uien planten in het voorjaar en najaar

    Uien planten in het voorjaar en najaar

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.