Klaproos zaaien en zaden oogsten | John & Co

Bloemen Zaaien

Klaproos zaaien en zaden oogsten

  • door Yalou van der Heijden
Klaproos zaaien en zaden oogsten

De klaproos is een bijzondere bloem. De zaadjes hebben een jarenlande kiemkracht. Hierdoor lijkt het alsof ze op kale gronden soms ‘spontaan’ opkomen. In feite liggen de zaadjes er al jaren te wachten tot de aarde is omgewoeld en de zaden aan het oppervlak kunnen ontkiemen. De klaproos is een feest voor bestuivers, is eetbaar voor mensen en kent geneeskrachtige werkingen. Kortom, je wilt de klaproos in je moestuin erbij!


Symboliek van de klaproos

De klaproos staat ook wel bekend onder de naam papaver. Deze elegante rode bloem staat bekend als een symbool van troost en dodenherdenking. Dit komt mede doordat de slagvelden in Noord-Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De zaden waren ondergronds opgeschud door alles wat er bovengronds gebeurde en ontkiemden. Tussen al het onheil, bloeiden er zo toch iets moois op. Vandaag de dag dragen veteranen en mensen die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenken, klaprozen als symbool. 

Klaproos zaaien

Behalve als symboliek, zie je de klaproos ook in bermen, weilanden en achtertuinen. Misschien ligt er in jouw tuin al wel een papaverzaadje te wachten tot de juiste omstandigheden om te ontkiemen?

Je kunt de natuur ook een handje helpen door zelf klaproos zaden te zaaien. Papaver moet je niet te diep zaaien. De zaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen. 

Zaaien kan van half maart tot eind mei, direct in de volle grond. De bloem bloeit vervolgens tussen juli en september.

Wist je dat de klaproos erg in trek is onder bestuivers? Vooral de honingbij smult ervan! In dit blog kun je meer lezen over waarom bloemen in je moestuin van belang zijn. 

klaproos zaaien

Klaproos zaden oogsten

Wist je dat de klaproos eetbaar is? De bloemblaadjes kun je gebruiken in salades of drankjes. En ook de zaden van de klaproos zijn eetbaar, dit is namelijk maandzaad! Je weet wel, die zwarte zaadjes die je vaak op de korst van broodjes ziet zitten. Misschien heb jij je weleens afgevraagd: ‘Waar komt maanzaad vandaan?’. Nou, uit de klaproos dus! 

De zaden van de klaproos zitten verstopt in het ‘huisje’. Wanneer de bloem is uitgebloeid kun je het overgebleven huisje - het binnenste van de bloem - oogsten en drogen. Wanneer het huisje gedroogd is, is het net een mini rammelaar met de zaadjes erin. Maak het huisje open en bewaar je zaadjes op een droge en donkere plek. Dan kun je ze op een later moment gewoon weer zaaien. 

Klaproos maandzaad oogsten

Medicinale werking van klaproos

Vroeger werden de blaadjes van de klaproos bij de baby’s in de pap gedaan. De klaproos werkt namelijk goed voor het zenuwstelsel en de luchtwegen waardoor de baby beter sliep. Ook bij volwassenen werkt de klaproos verzachtend op de luchtwegen en kan helpen bij prikkelhoest. Daarnaast kalmeert het het zenuwstelsel en werkt slaapopwekkend. Je kunt met de bloembladeren een tinctuur maken of wat dacht je van klaproossiroop als hoestdrank

Biologische klaproos zaden kopen

De klaproos zaden van John en Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen hybride zaden, maar authentieke zaden net zoals de natuur ze kent. Onze bloemenzaden worden op biologische wijze geproduceerd. Zo maak je van je tuin een biodiverse, gezonde plek!


Ga jij klaprozen zaaien in je moestuin? We zien graag een foto tegemoet van hoe ze erbij staan! Daar worden we blij van. Tag je ons op Instagram met @johnenco.nl


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.