Palmkool zaaien, kweken en oogsten 🌱 | John & Co

Groenten Zaaien

Palmkool zaaien, kweken en oogsten

Palmkool zaaien, kweken en oogsten

Yalou van der Heijden27/06/2024

Wil je de tropische vibes naar je moestuin halen? Dan doe je er goed aan om palmkool te zaaien. Deze kool - ook wel bekend onder de naam cavolo nero - groeit als een palmboom. Deze kool is heerlijk, gezond en een beetje een vergeten groente. Met deze tips kun jij ook palmkool kweken in je moestuin.


Wat is cavolo nero? 

Cavolo nero is de Italiaanse naam voor palmkool. Wanneer je weleens naar Italië op vakantie bent geweest, zul je dit gewas vast en zeker op de kaart hebben zien staan. De smaak van palmkool is een beetje te vergelijken met boerenkool. En waarom we dat dan weer vergelijken met een palmboom? Nou, de bladeren van de cavalo nero oogst je van onder naar boven, waardoor er een stam over blijft met een top die aandoet als een palmboom. 

Wanneer je cavolo nero in je moestuin gaat groeien, kun je dit bijna het hele jaar doen. Het is een tweejarige, winterharde plant. Je kunt dus nog in de winter genieten van je oogst en in het voorjaar schiet de plant vroeg door als heerlijk maal voor de bijen en vlinders.

Ook is palmkool super gezond. De bladeren zitten bomvol calcium, vitamine C en anti-oxidanten. Om maar een paar van de vitamines en mineralen te benoemen. Yum!

palmkool

Palmkool zaaien

Je kunt palmkool tussen april en half juli of september en half oktober zaaien. Zaai de palmkool zaden zo’n 0,5 centimeter diep. Zaai gerust twee of drie zaadjes per gat en laat de natuur haar werk doen. Afhankelijk van het weer komen de zaadjes tussen de vijf à twaalf dagen uit. Komen al je zaden op? Dan is het wel nodig om je plantjes wat uit te dunnen.

Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit en sterk genoeg is om menig slakken en rupsen hapjes te overleven. 

Tips om palmkool te verzorgen en kweken

Wanneer je palmkool zaden zijn ontkiemt en goed groeien, is het noodzakelijk om ze te beschermen tegen slakken en rupsen. In dit blog geven we tal van tips hoe je slakken kunt weren zonder gif te gebruiken. Een van die methodes is door gebruik te maken van deze schapenwollen bodembedekker. Daar wil geen slak overheen. 

Qua verdere verzorging verlangt de palmkool naar af en toe wat water, onkruid wieden en verlepte bladeren verwijderen. 

palmkool

Palmkool oogsten

Wanneer je cavolo nero lekker aan het groeien is, kun je na pak ‘m beet zes tot acht weken af en toe wat bladeren oogsten. Palmkool oogsten is heel makkelijk: Knip of breek het onderste blad af. Je kunt het breken het makkelijkste doen door aan het blad voorzichtig te draaien. 

Wanneer je de bladeren van een palmkool van onderaf aan verwijderd, begint de kool steeds meer op een palmboom te lijken. Je plant blijft ondertussen lekker doorgroeien, dus geniet van je oogst!

In de winter staat de groei van het gewas stil, maar kun je wel blijven oogsten. De smaak wordt in die tijd van het jaar wat milder. Na de zomer kan je plant weer verder groeien, maar grote kans dan deze doorschiet en de bloemen ervan voedsel worden voor de bestuivers.

Palmkool bewaren en bereiden

De bladeren spoel je af en kun je direct gebruiken. Zowel rauw als gebakken of in de wok. Net als met boerenkool kun je van palmkool een stamppot recept opzoeken. Ook kun je de bladeren van de cavolo nero mee wokken, in de soep gebruiken of door je sla of smoothie gooien. Palmkool is dus een veelzijdig gewas om in de keuken te bereiden!

Ga jij dit jaar palmkool kweken in je moestuin? Aanrader hoor!

Veel groei plezier!


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift