Mulchen: de manier om je bodem te beschermen en voeden | John & Co

Tips en lijstjes

Tuin mulchen

Wat is mulchen? Bescherm én voed je bodem

Online redactie18/04/2024

Mulchen klinkt misschien heel moeilijk, maar het betekent niets meer dan je bodem bedekken met een laag organisch materiaal. Bij mulchen gebruik je organische restmaterialen. Het is milieuvriendelijk en een natuurlijke manier om je bodem te beschermen en te voeden. Mulchen heeft ook heel wat praktische voordelen voor de tuinierder. In deze blog lees je meer over de voordelen en nadelen van mulchen, en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken.


Voordelen van mulchen

Door je bodem te bedekken met een dikke laag organisch materiaal, bescherm je het tegen erosie en tegen harde weersomstandigheden. De toplaag, waar de meeste humus zit, wordt niet weggewaaid door de wind. Daarnaast verdampt vocht minder snel, waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Het organisch materiaal wordt langzamerhand afgebroken door het bodemleven. Dit wordt door de bodemhelden omgezet in voedingsstoffen die weer beschikbaar zullen komen voor de planten.

In je dagelijkse tuinwerkzaamheden voel je ook direct de voordelen van mulchen. Je hoeft minder vaak water te geven, en je hebt minder last van onkruid. Omdat mulch minder licht doorlaat, groeien onkruid minder snel. Minder water geven en minder wieden, een droom voor meeste tuinliefhebbers! Vergeet niet om ook je potten te mulchen. Grond in potten droogt sneller uit. Mulch kan hier zeker bij helpen. 

Door te mulchen worden je groenten ook minder vies. Bij het geven van water, spettert de aarde meestal op je groenten. Als er mulch onder zit, gebeurt dit veel minder. Als je je oogst wast, zul je merken dat het een groot verschil maakt.

Nadelen van mulchen

Voor de bodem heeft mulchen eigenlijk alleen maar voordelen. Voor de moestuinier kan mulch in sommige situaties in de weg zitten. Bij het zaaien, haal je liefst alle grote stukken mulch weg, zodat de jonge zaadjes makkelijker hun weg naar boven kunnen vinden. Bij het uitplanten van jonge plantjes kan boomsnippers en boomschors ook in de weg zitten. Mulch wordt hierdoor tijdens de zaaiperiode vaak verwijderd, en later als de plantjes wat groter zijn weer aangebracht. Als je alleen met compost mulcht, dan heb je dit probleem dit. 

Boomsnippers en boomschors zijn populaire mulch materialen, echter het nadeel hiervan is dat slakken zich hier weer graag onder verschuilen. Bij een nat voorjaar heb je hier meer last van.

Mulch breekt langzamerhand af en wordt omgezet in voedingsstoffen. Dit betekent dat je elk jaar weer de mulchlaag weer moet aanvullen.

Materialen die je kunt gebruiken voor mulchen

Bij mulchen gebruik je uitsluitend natuurlijke producten. Een onkruiddoek van plastic voorkomt bijvoorbeeld ook onkruid en werkt enigszins tegen uitdroging, maar het zal je bodem en bodemleven niet voeden. Dat is natuurlijk zonde!

Eigenlijk kun je alles wat organisch is, gebruiken als mulch. Denk aan bladeren, grasmaaisel of schapenwol. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Houtsnippers of boomschors: Houtsnippers zien er mooi uit in de moestuin, en waaien niet snel weg.
  • Compost: Compost is goed om je bodemstructuur te verbeteren. Het grote voordeel van compost is dat je moeiteloos daarop kunt zaaien of je jonge planten uitplanten. Het werkt echter iets minder goed tegen onkruid.
  • Stro: Stro wordt vooral gebruikt bij aardbeien. Stro biedt aardbeien namelijk een droog oppervlakte, waardoor de aardbeien niet snel zullen rotten. Het nadeel is echter wel dat het snel wegwaait.
  • Afgevallen bladeren: Net als stro, waait afgevallen bladeren snel weg. Het helpt als je de bladeren flink nat maakt, of plaats bijvoorbeeld een aantal takken erbovenop.
  • Schapenwol: Schapenwol is een opkomende mulchsoort. Dit restproduct* heeft een hoge isolatiewaarde, is super makkelijk aan te brengen en weert naast onkruid ook slakken!
*In Nederland kunnen veel boeren hun voorraad schapenwol niet kwijt en wordt het hierdoor helaas weggegooid. Dit is echt zonde, want in wol zitten veel voedingsstoffen en daarnaast kan het veel vocht opnemen. Gelukkig worden er steeds meer toepassingen bedacht voor dit prachtige restproduct.

    Zoals je merkt zijn de voordelen van mulch vele malen groter dan de nadelen. Het is de ideale manier om tuinafval (compost, bladeren, houtsnippers) te hergebruiken en zo de bodem van je moestuin een stuk gezonder te maken. Het is zeker een aanrader als je de bodem in topconditie wilt houden. Ga jij aan de slag met mulchen en welk materiaal ga je hiervoor gebruiken? Laat het ons weten! 

    Liefs, 

     

    * Dit blog is geschreven door Estefhany Yeung van BinnenBuitenBloei. Op de website https://binnenbuitenbloei.nl/ vind je meer groene tips en inspiratie voor je moestuin, plukbloemen en kamerplanten. BinnenBuitenBloei is ook te volgen op Instagram en Facebook (@BinnenBuitenBloei).


    Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter

    Toe aan nog meer groene content?

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

    1
    Free Gift

    Powered by Salepify App