Koriander: het kruid dat verdeeldheid zaait onder mensen. De één kan niet zonder, terwijl de ander het naar zeep vindt smaken... Volgens ons is dit kruid toch echt onmisbaar in de keuken! En wat is nou leuker dan smaakvolle koriander uit jouw eigen moestuin gebruiken? In deze blog vertellen we je meer over hoe koriander te zaaien, oogsten en bewaren.
Zo gezond is koriander
Wanneer je koriander in je gerechten gebruikt, is het goed om na te gaan of je koriander bladeren moet hebben of korianderzaad. Beiden komen dan wel van dezelfde plant, ze hebben een heel ander smaakprofiel! Wanneer je zelf koriander gaat kweken, zul je vooral de bladeren gebruiken.
Wist je dat koriander gezond is? Er worden tal van gezondheidsvoordelen aan toegewezen, zoals dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen en vervelende spijsverteringsklachten kan verminderen.
Koriander zaaien
Koriander zaaien is echt een fluitje van een cent. Wanneer je dit smaakvolle (of zeepachtige kruid) aan je moestuin wilt toevoegen, kun je tussen april en juni buiten in de volle grond zaaien. Wacht wel totdat de nachtvorst voorbij is. Je kan het kruid het hele jaar binnen kweken.
Zaai niet te dicht op elkaar, anders moet je het straks weer uitdunnen. Kies een zonnig plekje en zorg voor een gezonde bodem. Zaai de zaden ondiep, bedek ze lichtjes met aarde en houd de grond voldoende vochtig. Zodra de zaadjes gaan ontkiemen, duurt het niet lang meer voor je kunt genieten van verse koriander uit eigen moestuin!
Koriander verzorgen
Je zou denken dat dit plantje met zoveel tegengeluid een dikke huid heeft, maar niets is minder waar! In feite is koriander een vrij gevoelig plantje - als het op water geven aankomt, natuurlijk. Probeer regelmatig water te geven, liever in kleine hoeveelheden dan in één keer veel water. Koriander heeft de neiging om door te schieten wanneer de grond uitdroogt. Dat hebben we natuurlijk liever niet!
Koriander oogsten
De zaadjes zijn ontkiemt en de plant is inmiddels een centimeter of 10-15 hoog. De blaadjes zijn glanzend groen. Tijd om te oogsten! Je kunt koriander oogsten door te plukken of stengels dicht bij de grond af te knippen. Laat wanneer je koriander oogst, wel genoeg achter zodat de plant weer gemakkelijk verder groeit.
Het fijne aan kruiden in je moestuin groeien is dat je precies kunt oogsten wat je op dat moment nodig hebt. De plant groeit vervolgens weer verder. Zo heb je de hele zomer verse koriander in de moestuin! Heb je er trouwens over nagedacht een kruidentuin te starten? Om behalve koriander, ook kruiden als basilicum, tijm en peterselie in de buurt te hebben?
Koriander bewaren: drogen & invriezen
De een vindt koriander dus heerlijk, de ander vindt het niet te eten. Het blijft een interessant fenomeen. In welke categorie jij ook zit, wanneer je kruiden groeit in je moestuin, kun je ze maar het beste gebruiken. Desnoods geef je je oogst weg!
Wanneer je je koriander oogst, kun je het natuurlijk direct vers eten, maar je kunt er ook voor kiezen je koriander te drogen of in te vriezen.
- Koriander invriezen: Wanneer je je koriander wilt invriezen, stop je je oogst in een afgesloten zakje in de vriezen. Koriander blijft tot wel 12 maanden goed wanneer je het invriest.
- Koriander drogen: Koriander kun je ook drogen aan de lucht of in een oven. Hang een bosje op een droge plek, uit te zon en laat de tijd haar werk doen. Het drogen van kruiden in de oven kan door de oven op 35 graden voor te verwarmen. Leg de koriander op de bakplaat en schuif de plaat de oven in. Laat de deur van de oven op een kier staan voor wat luchtcirculatie. Het drogen van kruiden in de oven kan enkele uren duren. Het is klaar wanneer de kruiden bros zijn. Neem af en toe dus een kijkje!
Ben jij team zeepsop of koriander fan? Laat het ons weten via Instagram!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser