Kiemgroenten zijn misschien wel dé makkelijkste groenten om te kweken. Je hebt er niet eens een moestuin voor nodig, een vochtig keukenpapiertje en wat zaadjes volstaan. Maar wat zijn kiemgroenten precies en hoe werkt het kweken? In deze blog vertellen we je er meer over.
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten ken je misschien ook wel onder de naam kersgroente, kiemen, spruiten of spruitgroente. Al is kiemgroenten wel de bekendste naam. Kiemgroenten is een groente die je als kiemplantje al oogst en eet.
Waarschijnlijk heb je het woord kiemplantje al wel vaker voorbij zien komen. Een kiem verwijst naar de eerste scheut van een plant. Wanneer een zaadje ontkiemt, verschijnt er uit het zaadje dus het eerste bladgroen: de kiembladeren. Een kiem groeit verder naar een zaailing, behalve als je de kiemgroenten dus wilt eten. Dat kan bij sommige soorten.
Verschillende soorten kiemgroenten
Er is een onderscheid tussen kiemgroenten en spruitgroenten. Kiemgroenten groeien in het licht, terwijl spruitgroenten in het donker geteeld willen worden. Bekende spruitgroenten zijn taugé en alfalfa. Deze behouden hun witte kleur doordat ze in het donker groeien.
Kiemgroenten daarentegen hebben vaak wel een kleurtje. Denk aan tuinkers, broccolikers, rucolakers, radijskers, of rode koolkers. Ook de kiemen van sommige bloemen kun je oppeuzelen, zoals die van de zonnebloem.
Zijn kiemgroenten gezond?
Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen en zijn dus gezonde groenten om te eten. Ook bevatten deze kleine spruiten veel anti-oxidanten.
Naast de gezondheidsvoordelen, zijn de kiemgroenten ook heerlijk voor in de keuken, doordat deze stengeltjes vaak een krachtige kruidige smaak hebben. Kiemgroenten zijn een heerlijke toevoeging op een broodje, door salades of als garnering op de soep.
Zelf kiemgroenten kweken
Zelf kiemgroenten kweken is heel makkelijk. Dit kan eenvoudig in de vensterbank, in een kweekbakje, potje of op vochtig keukenpapier. Strooi een dun laagje zaadjes op het bakje of op het keukenpapier. Zorg ervoor dat de zaadjes vochtig blijven en laat de zaadjes ontkiemen op een lichte plek - het liefst niet in de volle zon.
De meeste kiemgroenten zijn binnen vijf tot tien dagen al klaar om te oogsten. Knip de gewenste hoeveelheid kiemgroenten af op ⅓ van het plantje. De kiempjes zullen daarna weer aangroeien. Bij de tweede keer oogsten kun je het hele plantje oogsten en voor consumptie de wortels eraf knippen. Eetsmakelijk!
Help jij ons mee anderen te inspireren ook kiemgroenten te kweken? Tag ons dan in je Instagram stories met @johnandco.nl
Veel kiemplezier!
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser