Zonnebloemen zaaien: tips en tricks | John & Co moestuin webshop 🌻

Zaaien

Zonnebloemen zaaien: tips en tricks

 • door Yalou van der Heijden
Zonnebloemen zaaien: tips en tricks

Zonnebloem, de naam verraadt het al een beetje natuurlijk, dit is een bloem die het liefst vol met z’n snufferd in de zon staat! Een moestuin is wat ons betreft niet compleet, zonder een vrolijke zonnebloem erbij. Eens? Lees dan snel voor tips hoe je het beste zonnebloemen kunt zaaien. 


Geschiedenis van de zonnebloem

Oorspronkelijk komen zonnebloemen uit Noord- en Midden-Amerika, maar dankzij de Spanjaarden zijn ze sinds 1530 ook in Europa te vinden. Vandaag de dag kent iedereen de zonnebloem wel. Als vrolijke bloem in de achtertuin, op de uitgestrekte zonnebloemenvelden langs de Route du Soleil of in de vorm van zonnebloemolie of zonnebloempitten. Hoe zie jij je zonnebloem het liefst?

zonnebloem zaaien

Wanneer zonnebloemen voorzaaien?

Kun je niet wachten met het zaaien en groeien van zonnebloemen in je achtertuin? Dat snappen we. Tussen half maart en half april kun je zonnebloemen voorzaaien onder glas of binnenshuis. Na een week of 5-6 zijn de plantjes groot en sterk genoeg om de volle grond in te gaan. Benieuwd waarom voorzaaien soms nodig is? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wanneer zonnebloemen zaaien in volle grond?

Je kunt er ook voor kiezen om de zonnebloemen direct in de volle grond te zaaien. Dit kan tussen april en juni. Zonnebloemen doen het goed als borderbeplanting, maar je kunt ze ook in een grote pot op je terras of balkon zetten. 

Wist je trouwens dat de bloemknoppen die nog niet open zijn, overdag meedraaien met de zon? Dit heet heliotropisme. ‘s Nachts keert de bloemknop weer terug naar het oosten, klaar voor een nieuwe zonsopkomst. Wanneer de bloem zich opent, stopt dit proces en wijst de bloem altijd in oostelijke richting. 

Zonnebloemen verzorgen

Zonnebloemen zijn makkelijke planten om te verzorgen. Zaai zonnebloemen op een vruchtbare bodem, op een plek met veel zon. Zonnebloemen kunnen erg groot worden, met een zware bloemknop. Zorg dus voor wat ondersteuning aan de schutting of met een stok. Je wilt natuurlijk niet dat ze bij de eerste de beste zomerstorm op de grond liggen. Dat zou zonde zijn! 

zonnebloemen zaden

Zonnebloemenpitten oogsten

Zonnebloemen zijn fijn voor de bijen en natuurlijk voor het oog. Maar je kan de bloemkoppen ook oogsten. Zonnebloemkoppen kun je stomen en als artisjok eten. En natuurlijk kun je de zaden eten: gepeld, rauw of geroosterd. Niet zo’n fan van de zonnebloemzaadjes? Bewaar ze en maak er in de winter de vogels blij mee!

Ben jij klaar om zonnebloemen te zaaien? Wanneer je bij John & Co biologische zonnebloemen zaadjes besteld heb je ze binnen twee werkdagen in huis. 

Veel zaai plezier!

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.