Groenten fermenteren kun je leren | John & Co

DIY Groenten Recepten

Groenten fermenteren kun je leren

Groenten fermenteren kun je leren

Yalou van der Heijden12/04/2024

Het fermenteren van groenten is super hip! Wanneer je je eigen oogst hebt, is het ook nog eens een leuke manier om te experimenteren met wat je allemaal met je groenten kunt. De variaties zijn eindeloos. Bij John & Co experimenteren we erop los. Tijd dus om je mee te nemen in de wondere wereld van fermenteren en hoe ook jij kunt starten. 


Wat is fermenteren?

Fermenteren is het gecontroleerd laten bederven van in dit geval je groenten. Hmm, klinkt goed hè... Gelukkig is het lekkerder en gezonder dan het in eerste instantie klinkt. Tijdens het fermentatieproces, transformeren gezonde bacteriën je groenten om tot een gefermenteerde lekkernij. Mensen doen dit al eeuwen en grote kans dat jij op dagelijkse basis producten eet of drinkt die gefermenteerd zijn! Denk maar aan yoghurt, zuurkool, koffie, alcohol of brood. Aan al deze voorbeelden ligt een fermentatieproces ten grondslag. Yum!

Hoe werkt fermenteren precies?

We zullen hier niet op alle ins- en outs van het fermentatieproces in gaan. Daar hebben andere mensen nou eenmaal meer verstand van, zoals bijvoorbeeld Verrot Lekker. Maar aan de basis durven we ons wel te wagen. Want net zoals er in een gezonde moestuinbodem tal van micro-organismen leven, leven die ook in ons lichaam. Microben helpen ons met het verteren van voedsel en het afbreken van bijvoorbeeld gifstoffen. Onze buik en darmen hebben gewoonweg microben nodig! 

In het fermentatie proces breken verschillende micro-organismen moleculen af waardoor er weer nieuwe stoffen en smaken ontstaan. Smaken waarbij je volop kunt experimenteren wanneer je zelf gaat fermenteren!

groenten fermenteren

Waarom zou je groenten fermenteren?

Goeie vraag. We zetten een paar redenen voor je op een rijtje. Heb je nog aanvullingen? 

  • Fermenteren is gezond

Zoals we hierboven al even aanhaalden: fermenteren is gezond! De micro-organismen die helpen bij het fermentatieproces, hebben wij als mens ook nodig. Daarnaast komen er in het fermentatieproces weer andere, goede stoffen vrij of blijven ze juist bewaard. Zo maakt de melkzuurbacterie in zuurkool bijvoorbeeld melkzuur aan die de vitamine C conserveert. Hoe cool is dit?!

  • Zelf fermenteren is lekkerder

Smaken verschillen, dat is een feit. Wanneer je zelf gaat fermenteren en je eigen recepten gaat ontwikkelen, kun je helemaal los op wat jij lekker vindt! Je bent niet meer afhankelijk van wat er in de supermarkt aan gefermenteerde smaken in de schappen ligt. Deel je je favoriete smaakmaker met ons? Dat vinden we leuk. 

  • Fermenteren is duurzaam

Jaarlijks gooien Nederlandse huishoudens zo’n 33,4 kilo eten de vuilnisbak in. Zonde! Een van de redenen die invloed hebben op verspilgedrag, is kennis en kunde om bijvoorbeeld eten te bewaren. Fermenteren is hier een prachtig voorbeeld van. Je iets wat verlepte groenten kan je gewoon gaan fermenteren. Je teveel ingekochte eten of je overschot aan oogst ook. Wanneer je je groenten(resten) fermenteert, blijven je producten langer goed!

Fermenteren: dit heb je nodig

  • Groenten. Kies het liefst voor lekkere, biologische seizoensgroenten uit je eigen moestuin, van de groenteboer, markt of supermarkt.  
  • Zout. Kies zout waar geen toevoegingen in zitten als jodium of chemicaliën. Deze remmen het fermentatieproces en veranderen de smaak. 
  • Smaakmakers. Wil je het fermentatieproces op smaak brengen? Dat kan door verse of gedroogde kruiden, bloemen of fruit toe te voegen. 
  • Een pot. Het is belangrijk om de juiste pot te gebruiken. Denk aan een glazen of roestvrijstalen inmaakpot met beugelslot. Vergeet deze niet uit te koken voordat je hem gebruikt om te fermenteren.
groente fermenteren recept

Fermenteren recepten

Er zijn ontzettend veel fermenteren recepten online te vinden. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je helemaal los met het experimenteren van verschillende groenten en kruiden fermenteren. 

De meest voor de hand liggende fermenteermethode om mee te starten, is de natte methode: groenten, zout en water is all that you need. Wanneer je deze drie tips volgt, kan fermenteren haast niet mis gaan:

  1. Snijd de groenten. Voeg minstens 1,5% zout toe aan de verhouding groenten en water.
  2. Zorg dat je groenten helemaal onder water staan. Sluit je pot vervolgens luchtdicht af met zo min mogelijk zuurstof in de pot.
  3. Laat het fermentatieproces minstens vier dagen met rust. Zet je pot weg bij 20 graden Celcius of iets hoger. Hoe grover de groenten, hoe langer het fermenteren duurt. 

Hou je van wat zuurdere groentes? Laat alles dan wat langer fermenteren. Vier dagen is het minimum. Proef tussendoor vooral en ontdek wat jij lekker vindt. Pas wel op met het open maken van je pot. Binnenin kan er best wat druk zijn opgebouwd!

John & Co schreef ook al eens een blog over hoe je zelf kimchi kunt fermenteren! En natuurlijk zijn we super benieuwd naar jouw favoriete fermentatie recepten en tips. Wil je ze met ons delen via Instagram?

Eetsmakelijk! 

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App