Bieslook zaaien: van zaadje tot plant | John & Co

Kruiden Zaaien

Bieslook zaaien: van zaadje tot plant

Bieslook zaaien: van zaadje tot plant

Yalou van der Heijden26/04/2024

Bieslook is familie van de ui en dat proef je zeker weten. De dunne, holle stengels hebben een frisse ui-smaak en de bieslook bloem is ook erg in trek bij bijen en vlinders. Een top aanwinst dus voor je (kruiden)tuin! Lees je mee hoe je bieslook het best kunt zaaien en oogsten?


Bieslook zaaien

Van maart tot en met augustus kunnen de zaden direct in de volle grond in rijen of in bloempotten worden gezaaid. Bieslook is een ideale plant voor in je kruidenspiraal of voor in je balkonmoesuin.

Zaai slechts een halve centimeter onder de aarde. Het liefst op een plek waar de bieslook plant niet meer hoeft te verkassen. Hij kan namelijk erg diep wortelen en blijft dan graag staan. 

Bieslook plant verzorgen 

De bieslook is een makkelijke plant om te verzorgen. Hij houdt er niet van om uit te drogen en groeit graag in een goed gevoede bodem. Geef dus voldoende water en bemest af en toe. Bijvoorbeeld met onze biologische moestuinmest.  

Bieslook groeit goed in zowel de zon als in de halfschaduw. Gaan de stengels slap hangen of worden ze een beetje geel? Dan ben je eigenlijk net te laat met water geven. Je plantje heeft dorst! 

Bieslook zaaien

Bieslook oogsten doe je zo

Wanneer je je eigen gekweekte bieslook wilt oogsten, is het een kwestie van de schaar erin. Oogst je bieslook van buiten naar binnen, dan heeft de plant genoeg tijd om nieuwe scheuten te ontwikkelen. 

Wist je dat ook de bieslook bloem  eetbaar is? Maar de vlinders en bijen snoepen er graag van, dus het is lief om die te laten staan. Samen kunnen jullie optimaal van je tuin genieten!

In de herfst kun je de planten uit de tuin in een pot zetten, het blad afknippen en binnenshuis verder laten groeien. Zo heb je het hele jaar plezier van jouw eigen gekweekte kruiden. Afhankelijk van hoe streng de winter is, bestaat de kans dat de bieslook het jaar erop vanzelf weer opkomt als je hem buiten laat staan. En zoals we eerder al schreven, deze plant wortelt onwijs goed, dus misschien is het zelfs wel fijner om je oogst te drogen, in plaats van de hele plant uit de grond te halen. Zo kan je er ook de hele winter van genieten.

Is bieslook gezond?

Alle kruiden dragen heilzame stoffen in zich. Zo ook de bieslook. Dit kruidje werkt bacterieremmend, reguleert een hoge bloeddruk en voorkomt dat je vocht vasthoudt. Het zit vol vitamine A, B, en C en mineralen als natrium, kalium, magnesium en ijzer. Yum!

De bieslook is lekker in sauzen, klein gesneden over de aardappelen of op een boterham met kaas. Om maar een paar voorbeelden te geven. Heb jij nog een goede toevoeging? 

Bieslook oogsten

Bieslook eten: vers, drogen, invriezen

Zoals we hierboven al schreven, is bieslook heerlijk om vers te eten. Oogst in dit geval de buitenste stengels van de bieslook plant en voeg toe aan je gerecht. 

Je kunt er ook voor kiezen om bieslook te drogen. Dit doe je het beste in het vroege voorjaar, voordat de plant gaat bloeien. Bieslook drogen kan aan de lucht en in de oven. Aan de lucht heb je kans dat ze wat bruinig worden. Om dit te voorkomen kun je de blaadjes ook in de oven drogen. Spreid de bieslook uit op een bakplaat en plaats voor drie uur in de oven op een temperatuur van 40 graden. Laat de deur op een kiertje staan voor wat luchtcirculatie 

Een andere manier om je kruiden langer te bewaren, is door bieslook te gaan invriezen. Dat kan ook met basilicum, marjolein en oregano. Zorg dat je bieslook stengels gewassen en drooggedept zijn. Je kunt de kruiden fijn snijden of in zijn geheel invriezen. Ontdooi vervolgens de hoeveelheid die je nodig hebt. Easy as that. In de vriezer blijven kruiden maanden goed. 

Biologische bieslookzaden

De bieslook zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen hybride zaden, maar authentieke zaden net zoals de natuur ze kent. Onze kruidenzaden worden op biologische wijze geproduceerd zodat jij van je tuin een biodiverse en gezonde plek kunt maken. 

Eetsmakelijk!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift