Zoete aardappel kweken 🍠 | John & Co

Groenten

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel kweken

Yalou van John & Co31/05/2024

Zoete aardappelen zijn, net als de gewone aardappel, een alleskunner in de keuken en super leuk om te kweken in je moestuin. Makkelijk, mits het weer meezit. Bataten houden namelijk van warme zomers. In deze blog vertellen we je hoe je zoete aardappel kunt kweken.


Bataten groeien

Zoete aardappelen zijn een gezonde en goed vullende groente die je verschillende kleuren tegen kunt komen: rode, gele en witte knollen. De rode bataat is het populairst. Naast de aardappel zelf, kun je van de zoete aardappelplant ook de scheuten en blaadjes eten in wokgerechten en salades.

Ook is de zoete aardappel een prima bodembedekker omdat hij weelderig groeit. Let wel, de plant komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en groeien dus het liefste in warme weersomstandigheden. Hopelijk is de zon ons goedgezind dit jaar. 

zoete aardappel stekje kweken

Zo werkt zoete aardappel kweken

Zoete aardappelen kweek je niet uit een zaadje, maar poot je uit als stekje. Je kunt een zoete aardappel stekje kopen in een winkel of zelf opkweken uit een biologische zoete aardappel. 

Zoete aardappel kweken op water

Zelf zoete aardappel stekjes kweken op water vergt wat meer voorbereidingstijd dan een stekje kopen, maar is wel erg leuk om te doen. Start medio februari met dit project.

Koop een biologische zoete aardappel en hang deze met de helft onder water in een bakje. Prik tandenstokers in de zijkant van je bataat om je hierbij te helpen. De kant waar de wortels van de bataat uitkomen moet je naar onderen hangen in het water, dit is vaak de kant waar de bataat in een punt uitloopt. 

Na enkele weken vormen er wortels in het watergedeelte - ververs dit regelmatig - en vormen er uitlopers aan de bovenzijde van de zoete aardappel. Zet je aardappel op een zonnige en warme plek. Wanneer de uitlopers 10 tot 15 centimeter groot zijn, kun je ze gaan stekken.

zoete aardappel plant

Zoete aardappel stekken

Je zoete aardappel heeft lange uitlopers en is klaar voor de volgende stap! Haal de uitlopers voorzichtig los van de moeder bataat door ze eraf te draaien of te snijden. Deze uitlopers moeten vervolgens zelf wortels groeien. 

Dit doe je door ze in een glas water te zetten. Na 1 tot 2 dagen kun je vaak al de eerste wortelgroei zien. Ververs je water eens per week en let erop dat er geen gevlekte of rotte stekjes tussen zitten. Wanneer je batatenstekjes wortels hebben gevormd van enkele centimeters lang, is het tijd ze uit te planten.

Zoete aardappel planten

Je stekje is ready, nu is het tijd om hem te planten. Zoete aardappel plant je twee weken na de laatste nachtvorst. De grond moet namelijk niet te koud zijn! Zo eind mei, begin juni is geschikt om de zoete aardappel in je moestuin te planten. 

Zoete aardappelen houden van een zonnige plek. Ze hebben warmte nodig om te groeien! Daarnaast groeien ze het liefst op een zanderige grond, hebben ze voldoende ruimte nodig en een redelijke hoeveelheid water. Is je grond te drassig of te koud, dan is de kans klein dat je een goede oogst krijgt. Zet deze plantjes dus extra in het zonnetje en wees niet bang om tijdens een droge periode, de grond een beetje te laten uitdrogen alvorens je water geeft. Zo gaan de wortels diep de aarde in opzoek naar water en krijg je een sterke plant!

Je kunt zoete aardappel in een grote bak kweken, in de volle grond of op een verhoogd zaaibed. Plant je stekjes zo’n 30 tot 40 centimeter uit elkaar en 10 centimeter diep. Geef na het uitplanten van je planten altijd goed water, zo vormt de aarde zich goed om de wortels heen.

Na verloop van tijd groeit het loof van de zoete aardappel goed. Snoei dit zeker niet bij, want hoe meer bladgroen, hoe groter de aardappelen worden. Je kunt ervoor kiezen de bladeren omhoog te laten groeien langs een rek als je ruimte moet besparen. Verder doet de natuur haar werk!

zoete aardappel oogsten

Zoete aardappel oogsten en bewaren

Zoete aardappelen moet je oogsten voor de eerste herfst vorst. Meestal zie je aan de bladeren van de plant dat hij klaar is om geoogst te worden. De voorheen groene stengels kleuren dan langzaam geel. Dit is pak ‘m beet 90 tot 120 dagen na het uitplanten van je stekjes. Nu is het een kwestie van schatzoeken op zoek naar het batatengoud! In een bak of pot is dat makkelijker dan in de volle grond... 

Haal al het blad weg en woel de grond voorzichtig om opzoek naar jouw oogst. Schud het zand van je zoete aardappelen af en maak je oogst klaar om af te harden. In plaats van je planten klaar te maken om naar buiten te gaan, help je met deze afhardings beurt de bataat de winter door. Laat je oogst los van elkaar (dus niet opstapelen) een kleine twee weken afharden in donkere, warme en droge plek. Daarna kun je je oogst tot zes maanden bewaren in een koele, donkere ruimte. 

Ga jij zoete aardappelen kweken in je moestuin? Laat ons weten hoe het gaat via een berichtje op Instagram!

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App