Uien planten in het voorjaar en najaar 🧅 | John & Co

Groenten

Uien planten in het voorjaar en najaar

  • door Yalou van der Heijden
Uien planten in het voorjaar en najaar

Uien wil je natuurlijk in je eigen moestuin planten zodat je een goede start hebt voor ieder gerecht. Samen met knoflook en kruiden, vormt ui vaak de basis voor gerechten. Benieuwd hoe en wanneer je uien plant? Lees snel verder! 


Uien zaaien of plantuien

Je kunt ervoor kiezen om uien te zaaien of de planten. Het verschil is dat een ui een tweejarige plant is, dus wanneer je ervoor kiest om een plantui te planten, sla je in principe het eerste groeiseizoen over en kun je sneller oogsten. De plantui is het voorgaande jaar gezaaid en als kleine ui geoogst. Bij jou in de moestuin kan hij aan zijn tweede groeijaar beginnen. In dit blog gaan we in op de plantui!

Wanneer uien planten: voorjaar of najaar?

Er zijn veel verschillende soorten uien en afhankelijk van het soort dat jij kiest, weet je wanneer je hem moet planten. De groeicyclus van een plantui is circa 100 dagen. Je hebt zomer plantuien, welke je tussen midden februari en midden april buiten plant en eind juni tot begin augustus kunt oogsten. Je hebt ook winter plantuien, welke je tussen september en oktober buiten plant en in mei oogst. 

Het voordeel van uien planten in het najaar ten opzichte van het voorjaar, is dat ze sneller een goed wortelstelsel aanleggen. Hierdoor kunnen ze in het voorjaar sneller groeien en kun je dus eerder oogsten. 

uien planten

Tips voor uien poten

Ga je uien poten? Dan is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. Uien houden van een vruchtbare grond die goed afgewaterd is. Ook houden ze van een warme plek. Plant je uien dus vooral op een plek in je moestuin waar veel zon komt. 

Wanneer je je ui gaat planten, verwijder dan eerst het onkruid. Zo krijgen de wortels van je ui de ruimte. Maak een riggel in de aarde en leg je uitjes erin. Hou hierbij een afstand van 10 tot 15 centimeter tussen de uien aan en zo’n 30 centimeter tussen de rijen. De kleine uitjes leg je met de papierachtige kant naar boven, waarbij een derde van de ui boven de grond blijft uitsteken. 

Druk de aarde om de ui heen voorzichtig aan. Geef wat water en dek eventueel af als je bang bent dat de vogels mee gaan snoepen van je nieuwe uien. 

In dit blog schreven we al eens over het belang van goede buren in je moestuin. Handig om rekening mee te houden bij het maken van je moestuin indeling. Goede buren van de ui zijn onder andere wortel, sla en tomaat. Slechte buren zijn onder andere bonen en peterselie. Goed om rekening mee te houden om optimaal van je uitjes te kunnen genieten!

uien oogsten

Wanneer ui oogsten?

Uien kun je op ieder moment oogsten, het is maar net hoe groot je je uitje wilt hebben. Hou je van een grote uit? Wacht dan tot het einde van de groeicyclus. Deze is te herkennen wanneer de toppen en vervolgens ook het loof van de ui bruin worden. 

Oogst je uien op een zonnige dag en laat je uien na de oogst een week op de grond in de zon drogen. Zo drogen de wortels en de loof op. Knip het dorre loof af en verplaats je oogst naar een warme, droge plek waar je uien nog eens twee tot drie weken verder kunnen drogen op een goed geventileerde plaats. Wanneer ze goed gedroogd zijn, kun je tot aan de volgende lente van je uien genieten. Mits je voorraad dat redt natuurlijk. 


Ga jij uien planten? Laat ons weten hoe het gaat via @johnenco.nl op Instagram. 

Veel plezier!


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.