Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op je netvlies. Een krop sla maakt je moestuin compleet. Niets lekkerder dan een frisse salade uit eigen tuin, gevuld met radijsjes, tomaten of eetbare bloemen. Hmm! Om dat voor elkaar te krijgen, geven wij je graag wat tips zodat je precies weet hoe je sla mag zaaien en verzorgen. Lees je mee?
Waar en hoe sla zaaien?
Wanneer je sla slim zaait, kun je er het hele moestuin seizoen van eten! Vanaf februari tot eind mei/begin juni kun je sla zaaien. In februari en maart mag je sla binnen voorzaaien, vanaf half maart kun je ook buiten sla zaaien.
Sla zaadjes ontkiemen het beste op een koele plek met voldoende licht. Je zaaitray met slazaadjes zet je dus niet boven de verwarming, maar eerder op een onverwarmde slaapkamer. Zet ze wel in het licht! Sla is namelijk een lichtkiemer, wat betekent dat je de zaadjes onder slechts een heel dun laagje aarde moet bedekken. Zorg dat de grond goed vochtig blijft, anders drogen de zaden uit en gebeurt er helemaal niks.
Tip: zaai niet al je sla zaden tegelijkertijd. Want dat betekent dat je ook al je sla tegelijkertijd moet oogsten en laat sla nou net een gewas zijn wat je eigenlijk direct moet eten. Hoe lekker het ook is, na vier kroppen sla komt het denk ik wel je neus uit. Zaai daarom om de week of om de twee weken een zaadje. Zo heb je het hele moestuinseizoen door verse sla uit eigen tuin.
Dus, even praktisch. Hoe moet je sla zaaien?
- Zorg dat je zaaigrond of turfvrije potgrond in een zaaitray of bakje hebt.
- Voeg de biologische slazaden toe en bedek ze met een heel dun laagje aarde. 2 millimeter is voldoende, sla is een lichtkiemer!
- Hou de grond vochtig, anders drogen de zaden snel uit.
- Heb geduld. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de bodem, komen de zaden binnen twee weken op.
Sla kweken: hoe verzorg ik sla?
Sla houdt van een plekje half in de zon, half in de schaduw en heeft z’n wortels het liefst in een lichtvochtige bodem. Te warme en te droge plekken zorgen ervoor dat je sla doorschiet en niet meer zo lekker smaakt.
Je kunt je voorgezaaide zaailing uitplanten als ze zo’n 4 centimeter groot zijn. Wees voorzichtig dat de wortels niet beschadigen. Geef iedere zaailing zijn eigen plekje in de volle grond, met onderling zo’n 35 centimeter ruimte. Zo kunnen de zaailingen uitgroeien tot een volwassen krop sla. Yum!
Sla kweken is ook een prima te doen op je balkon moestuin of in een pot of moestuinbak . Zorg ook hier dat ze voldoende ruimte hebben om lekker groot te groeien.
Leestip: De voor- en nadelen van moestuinieren in en bot of bak.
Wanneer sla oogsten?
Na een week of 10 kun je al de sla oogsten. Goed om te weten; sla kun je niet net als aardappelen lang bewaren. Het beste is om de sla net voordat je gaat eten, te oogsten. Je kunt de krop sla met een mesje afsnijden of met beide handen langzaam de krop losdraaien.
Wil je je oogst toch iets langer bewaren; pak dan een schone theedoek, maak deze wat vochtig en winkel daar je sla in. Zo kun je sla bewaren tot een dag of vier in de koelkast zonder dat het een slappe bedoening wordt.
Verschillende sla soorten
Wist je dat er wel meer dan 150 verschillende soorten sla zijn? Wat een boel! De diverse sla soorten worden grofweg onderverdeeld in vier groepen.
- Malse kropsla’s
Dit is de variant die John & Co zelf in het assortiment heeft. Onze May Queen kropsla, met grote kroppen en een heerlijke malse smaak.
- Knapperige kropsla’s
Bij knapperige kropsla soorten kun je bijvoorbeeld denken aan ijsbergsla. Deze soort groeit hetzelfde als de malse korpsla soorten, maar is qua smaak net wat frisser.
- Langwerpige soorten sla
Denk aan romeinse sla als voorbeeld van een langwerpige slasoort. De naam zegt het al; de bladeren van deze slasoort zijn langwerpig.Ze zijn vaak wat steviger dan kropsla.
- Losbladige soorten sla
Verschillende sla soorten lenen zich voor verschillende gerechten. Met ruim 150 verschillende sla soorten zit er ongetwijfeld iets tussen wat jij lekker vindt! Heb je al een favoriete sla soort?
Koop biologische sla zaden
De sla zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd, zodat jij van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Kweek je eigen groenten of kruiden en houd het lokaal.
Hou je ons op de hoogte hoe je sla groeit. Of wanneer je sla gaat oogsten en wat je hier vervolgens mee maakt? Dat vinden we leuk. Tag ons in je moestuinavonturen op Instagram!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser