Wat te doen met je oogst: 4 tips 🌸| John & Co

DIY Groenten Kruiden Recepten Tips en lijstjes

Wat te doen met je oogst: 4 tips

Wat te doen met je oogst: 4 tips

Yalou van der Heijden05/07/2024

Je oogst wil ook wat! Nadat je met liefde en aandacht voor de natuur je gewassen groot hebt zien groeien, is het tijd om te oogsten. En dan, wat te doen met je oogst? Eten natuurlijk! Maar wist je dat er nog meer opties zijn... In dit blog geven we je 4 inspirerende tips wat je kunt doen met je oogst.


1. Opeten natuurlijk! 

We noemden deze optie al even in de introductie. Je oogst opeten is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie om met je oogst te doen. Je groeit je tomaten, courgettes en spinazie natuurlijk niet voor niets! Heb je onze Moestuin Bibliotheek al ontdekt? Daarin kun je per letter zien over welke gewassen we een blog hebben geschreven. In die blogs vind je tal van tips over het zaaien, onderhouden en oogsten van alle verschillende moestuin gewassen. Sommige gewassen kun je het beste meteen opeten, zoals sla. Andere gewassen, zoals aardappelen en knoflook, kun je na het oogsten bewaren om later op te peuzelen. 

2. Maak helende zalven of tincturen

We hebben het hier bij John & Co vaker over de helende kracht van de natuur. Veel van de medicijnen die we vandaag de dag kennen, vinden hun oorsprong in de natuur. Zo komt bijvoorbeeld de stof waar aspirine uit ontwikkeld wordt van de bast van een wilg! Behalve van bomen, hebben ook veel kruiden en bloemen een helende werking. Super leuk om je daarin te verdiepen. Ga eens na in je tuin: welke bloem of welk kruid trekt je aandacht? Ga deze vervolgens bestuderen: zoek de heilzame werking ervan op en of het geschikt is om een zalf of tinctuur van te maken. 

Zalven worden gemaakt van een olie waarin een bloem of kruid enkele weken in heeft getrokken. De stoffen van de plant worden zo opgenomen in de olie. De olie wordt vervolgens au bain marie verhit, samen met bijenwas of carnaubawas. Wanneer je het afkoelt heb je een zalf. Natasha van Plantaardiger legt in deze reel uit hoe je van Calendula zelf zalf kunt maken. 

Je kunt er ook voor kiezen een tinctuur te maken. Een tinctuur is een sterk geconcentreerd kruidenextract, vaak gemaakt op basis van alcohol. Je gebruikt hierbij de alcohol als een soort oplosmiddel om de essentiële oliën van kruiden te benutten. Door de hoge concentratie van een tinctuur, gebruik je slechts enkele druppels, gemixt in water, door je eten of direct op je tong. Sommige tincturen kunnen ook uitwendig gebruikt worden, bijvoorbeeld als compres. Er zijn verschillende recepten, afhankelijk van het kruid wat je gebruikt. Doe altijd eerst onderzoek naar de effecten van het kruid wat je gebruikt en hoe je het veilig kunt gebruiken. Online vind je tal van recepten hoe je zelf een tinctuur kunt maken. 

3. Droog je bloemen, kruiden en fruit

Sommige bloemen zijn zo prachtig, die wil je eigenlijk vereeuwigen. In dit blog vertellen we je meer over bloemen drogen en hoe je dat doet. Behalve voor het oog, kun je sommige bloemen, kruiden of zelfs fruit ook drogen om later te eten of om bijvoorbeeld thee van te zetten of mee te koken. In dit blog vertellen we je meer over hoe je het beste kruiden kunt drogen

4. Maak je groentes in voor de winter

Het inmaken van je groenten is iets wat al sinds jaar en dag gebeurt. Het klinkt misschien spannender dan het daadwerkelijk is! In dit blog vertellen we je meer over het inmaken van je groentes. Dit is een ideale manier om je oogst super lang te bewaren zodat je ook nog in de winter lekker uit eigen tuin kunt eten. 

Heb jij nog een aanvulling voor dit rijtje? Want er zijn natuurlijk ontelbaar veel dingen die je met je oogst kunt doen. We horen jouw tip graag. Stuur je ons een berichtje op Instagram @johnandco.nl

 

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Bij John & Co op kantoor zijn we echte theeleuten....
Het fermenteren van groenten is super hip! Wanneer je je...
Verse kruiden drogen en bewaren is een heerlijke bezigheid. Niet...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift