Salie kweken doe je zo 🐝 | John & Co

Kruiden Zaaien

Salie kweken doe je zo

Salie kweken doe je zo

Yalou van der Heijden17/05/2024

Salie is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijke remedie tegen ontstekingen en stress. De plant kan ook prachtig bloeien en trekt vlinders, hommels en bijen aan. Salie kweken in je moestuin is dus een aanwinst voor zowel de tuin als de keuken.


Verschillende salie soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten salie. De een is net wat lekkerder voor in de keuken, de ander is een echte maaltijd voor de bestuivers. Een van de bekendste soorten salie is de Salvia Officinalis. Dat is ook het salie soort dat we bij John & Co verkopen, juist omdat deze zo fijn is voor mens én dier. 

Wist je al dat al onze zaden authentiek en biologisch zijn? Ook de salie zaden dus. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd en helpen je om van je tuin een biodiverse, gezonde plek te maken. 

salie zaaien

Wanneer en hoe salie zaaien?

Salie is een winterharde plant. Dat betekent dat je hem maar één keer hoeft te zaaien en dat hij na de winter dus weer nieuwe bladeren aanmaakt. Je kunt salie voorzaaien tussen maart en april. Of zaai salie direct in de volle grond tussen april en juni. 

Salie moet je niet te diep zaaien en slecht met een dun laagje aarde bedekken. Wanneer je de plant voorzaait, kun je hem uitplanten wanneer de salie zes echte blaadjes heeft gevormd. Salie planten kunnen best groot worden, plant ze dus met een onderlinge afstand van 30 centimeter. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien. 

Salie planten houden van een zonnig plekje en een kalkrijke grond. In de lente kun je de salie uitlopers terugsnoeien. Zo zorg je ervoor dat je plant een mooie bos houdt en niet gaat verhouten. In het najaar kun je de plant nog eens terug snoeien. Doe dit echter niet te laat in het jaar, want dan kan de salie de kou niet goed aan.

Hier is salie goed voor

Salie heeft een sterke geur en is daarom heel geschikt voor combinatieteelt. Hierbij helpt de ene plant, de andere plant door insecten weg te houden of juist aan te trekken. Zaai salie dus vooral onder fruitbomen of naast kool. Dat is een goede combinatie! 

Behalve goede buren, is de salie plant ook super goed voor jou. Al eeuwenlang helpt de plant mensen bij onder meer keelpijn en ontstoken tandvlees. Een ideaal kruid dus om je in je tuin te hebben en om af en toe een lekker kopje thee van te zetten.

Leestip: thee zetten met kruiden uit je achtertuin. 

Bij de meeste mensen is salie natuurlijk bekend vanwege het gebruik in de keuken. De bladeren van de salie plant zijn heerlijk in combinatie met vlees- of visgerechten of wat dacht je van risotto of pasta? 

salie bloemen

Salie oogsten en drogen

De bladeren van de salie plant kun je het hele jaar door oogsten, echter bevatten de balderen de meeste actieve stoffen in de zomer, net voor de bloei. De perfecte tijd dus om een voorraadje salie aan te leggen voor de winter! De bloemen van de salieplant zijn wel echt heel mooi en ook een feest voor de bijen, dus laat zeker een deel van de plant tot bloei komen!

Oogst altijd de verse bladeren, dus de toppen. Dit bevordert de plant weer om verder te groeien. Plus, de nieuwe bladeren hebben ook de lekkerste smaak.

Je kunt salie direct vers gebruiken. Controleer dan wel of er geen beestjes op het blad zitten. Wanneer je de salie wilt drogen kan dat aan de lucht of in de oven. 

  • Salie drogen aan de lucht: Maak een bundeltje salie en hang deze aan een touw te drogen op een donkere, goed geventileerde plek. De bladeren zullen met 3 tot 4 weken droog zijn.
  • Salie drogen in de oven: Het drogen van kruiden in de oven kan door de oven op 35 graden voor te verwarmen. Leg de salie op de bakplaat en schuif de plaat de oven in. Laat de deur van de oven op een kier staan voor wat luchtcirculatie. Het drogen van kruiden in de oven kan enkele uren duren. Het is klaar wanneer de kruiden bros zijn. Neem af en toe dus een kijkje!  

Bewaar de salie vervolgens op een donkere, droge plek in een afgedekte pot of bakje. 


Veel plezier met deze pracht plant!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift