Rucola zaaien en oogsten 🧑‍🌾 | John & Co

Groenten Zaaien

Rucola zaaien en oogsten

Yalou van der Heijden30/05/2024
Rucola zaaien en oogsten

Rucola kweken is makkelijk en lekker. Dit lichtpittige plantje kun je bijna jaarrond kweken, groeit gemakkelijk en snel en doet het goed bij menig gericht. In deze blogpost vertellen we je alles over de rucola plant zaaien, kweken en oogsten.


De rucola plant

Misschien heb je de rucola plant wel eens voorbij zien komen onder de naam Zwaardherik of Raketsla. Het is een eenjarige plant met lange, grove bladeren met een gekarteld randje. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola gekweekt onder de naam Zwaardherik en in de jaren ´80 heeft de plant de rest van Europa veroverd. Begrijpelijkerwijs, want rucola is lekker door je eten en je kunt rucola makkelijk zelf kweken in je moestuin. 

rucola zaaien

Wanneer rucola zaaien?

Van maart tot en met oktober kun je rucola direct in de volle grond of in potten of bakken zaaien. Dit plantje kent een lange zaaiperiode, al is het allerbeste moment om rucola te zaaien toch echt het voor- of najaar. De smaak van de rucola komt beter tot zijn recht wanneer de plant opkomt in koelere temperaturen van het voor- of najaar, in plaats van middenin de warme zomermaanden. 

Rucola zaai je op een zonnig plekje in je moestuin. Zaai de zaadjes 0,5 tot 1 centimeter diep, met een onderlinge afstand van 10 tot 15 centimeter. Het is niet nodig om rucola uit te dunnen, tenzij je van grote rucola planten houdt! Dan kun je bij het uitdunnen van de zaailingen deze elders planten of lekker opeten als vroege oogst. 

Rucola planten verzorgen

De rucola plant groeit goed op vrijwel iedere bodem. Het enige waar je echt rekening mee moet houden bij het verzorgen van de rucola plant, is de hoeveelheid water die het plantje krijgt. Om de kenmerkende pittige smaak van rucola te krijgen, heeft hij veel water nodig. Geef dus gul tijdens drogere periodes of maak bijvoorbeeld handig gebruik van een olla. Wanneer de plant te weinig water krijgt, kan hij wat scherp van smaak worden. 

rucola oogsten

Rucola oogsten

Na het zaaien, ontkiemt de rucola snel. Binnen enkele weken kun je al oogsten. Het is alleen wel zo dat hoe later je plukt van de rucola plant, hoe sterker de smaak! Ook doorgeschoten rucola kun je nog prima eten. Deze is nog pittiger van smaak. 

Om rucola te oogsten, mag je de gewenste hoeveelheid bladeren plukken. Houdt hierbij wel het hart van de plant intact en zorg dat je alleen het blad oogst, niet de hele plant met wortels en al. Zo kan de rucola plant namelijk weer verder groeien en kun je er lang van genieten!

Wanneer je rucola plant doorschiet kun je ervoor kiezen de bloemen weg te snijden, maar je kunt ze ook laten staan voor de bijen of zelf opeten. Ja, ook de bloemen van de rucola zijn eetbaar. 

Leestip: 5x eetbare bloemen

Rucola kun je het beste oogsten vlak voor de maaltijd. De blaadjes worden namelijk snel slap. Je kunt je oogst ook bewaren. Doe dit dan opgerold in een licht vochtige theedoek in de koelkast. De rucola blijft dan een dag of drie goed. 

Ga jij dit jaar rucola zaaien in je moestuin? We kijken graag mee met je moestuin avonturen. Wil je ons taggen in je stories op Instagram?


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift