Rode bieten kweken doe je zo 🧑🏼‍🌾 | John & Co

Groenten Zaaien

Rode bieten kweken doe je zo

Rode bieten kweken doe je zo

Yalou van der Heijden28/06/2024

Rode biet is een knolgewas dat wat ons betreft niet in je moestuin mag ontbreken! Of je nou rode bieten kweekt voor door een salade, om te koken of om een lekker gezond sapje van te maken. De dieprode knollen zijn een genot om uit je eigen moestuin te oogsten. In dit blog vertellen we je meer over rode bieten zaaien en kweken.


Rode biet zaaien

Wist je dat je niet alleen de knol, de biet dus, kunt oppeuzelen, maar dat ook het blad van het gewas vol caroteen en mineralen zit. Heerlijk om mee te nemen in je salade dus! Verder zijn bieten sowieso super gezond. Ze zitten bommetje vol vitamines en mineralen. 

Maar laten we beginnen bij het begin: rode biet zaaien. Dat is gelukkig vrij simpel! Van half april tot eind augustus kun je rode biet zaaien. Stop een zaadje zo’n 1 tot 1,5 centimeter in de grond, het liefst op een plek vol in de zon. Daar houden ze van. 

Afhankelijk van het weer zal het zo’n 10 tot 15 dagen duren voordat je het eerste kiempje ziet. Vaak komen er meerdere kiempjes uit een zaadje, aangezien de rode bieten zaden in klompjes van meerdere zaadjes bij elkaar komen. Wanneer er meerdere zaailingen opkomen, doe je er goed aan om deze na verloop van tijd uit te dunnen: pak een schaar en knip alles behalve de grootste en sterkste zaailing weg. Dit is nodig voor de zaailing om tot volwaardige biet te kunnen groeien.

rode biet in de grond

Rode bieten kweken en verzorgen

Rode bieten kweken is dus erg makkelijk. Nadat je zaailingen verder groeien tot kleine plantjes, hoef je eigenlijk niks meer te doen. Is het erg droog? Geef ze een slok water. Zie je wat vergeelde bladeren? Knip ze weg. Verder doet de natuur haar werk. 

Hoewel de biet pas na een week of 9 à 10 klaar is om geoogst te worden, kun je de bladeren van de biet al na een week of vier oogsten. Let op, knip niet te veel blad weg! De plant heeft de bladeren nodig om bieten te groeien. Je kunt hooguit één derde gebruiken voor je salade. Haal hierbij altijd de buitenste bladeren weg. Qua smaak heeft het blad wat weg van spinazie. 

rode biet oogsten

Wanneer kan ik bieten oogsten?

Na een week of negen zul je een klein beetje biet zien verschijnen aan het oppervlak. Zorg dat je ook dan regelmatig water blijft geven. Hoe langer je je bieten laat staan, hoe groter ze natuurlijk groeien. Je kunt ze al oogsten als ze de grote van een pingpongbal hebben, maar je kunt ook wachten tot ze nog ‘n tikkie groter zijn. Oogst als eerste de grootste bieten, dan hebben de kleinere buren de ruimte om verder te groeien.

Rode bieten oogst

Bietjes bewaren doe je zo

Rode bieten zijn op zoveel manieren te bereiden! Je kunt ze rauw eten, er sap van maken, je kunt ze koken of in de oven roosteren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan met rode bieten eigenlijk wel. 

Rauwe rode bieten kun je tot twee weken in de koelkast bewaren en een dag of twee buiten de koelkast. Je kunt rode bieten ook inmaken en er zo het hele jaar van genieten. 

Heb jij een favoriet bieten recept wat je graag met ons wilt delen? We zijn altijd benieuwd wat je gaat bereiden  met je oogst. Stuur ons een berichtje op @johnandco.nl en we delen je recept of tip graag met onze moestuin community!


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift