Natuurlijk hebben je plantjes in je moestuin water nodig. Op warme dagen moet je je moestuin dagelijks water geven en dit kan weleens een dingetje zijn wanneer je op vakantie bent. De olla kan een uitkomst bieden! Maak zelf een olla pot en zorg ervoor dat je planten altijd voldoende vocht hebben om goed en sterk te groeien. Benieuwd wat een olla pot is en hoe je er zelf een maakt? Wij leggen het uit in dit blog.
Wat is een olla?
Een olla pot (wat je uitspreekt als ‘oyya’) is als het ware een "gieter" die je ingraaft. Het bestaat uit een ongeglazuurde, poreuze pot die je ingraaft, vult met water en die vervolgens langzaam water afgeeft aan de planten.
Het concept wordt al meer dan duizend jaar gebruikt. Het voorziet de planten in je moestuin voor langere tijd van water. Ideaal wanneer je je moestuin water moet geven als je op vakantie gaat, bijvoorbeeld.
Ook is de olla pot handig in zeer droge en hete zomers. Bij een olla zul je merken dat de wortels langzaam naar je olla toe groeien. Omdat de grond hier goed vochtig is. Ook bespaard het een hoop water ten opzicht van sproeien of gieten.
Zo maak je je eigen olla
Stap 1: Haal de materialen voor de olla
Schap een terracotta pot aan. Let wel, hij mag niet geglazuurd zijn. Een olla pot moet volledig poreus zijn, zodat het water er langzaam doorheen kan sijpelen. Verder heb je een passende schotel, watervaste lijm op natuurbasis en een stukje boomstronk / tegel / kurk / of steen nodig.
Stap 2: Sluit het gat in de bodem van je pot
Om te voorkomen dat het water te snel de aarde inloopt, mag je het gat van de pot afdichten. Je kunt bijvoorbeeld een boomstronk gebruiken of een steen. Lijm deze in het gat in het midden van de pot vast zodat er geen lucht omheen zit en er geen water uit kan sijpelen. Kies uiteraard voor natuurlijke lijm.
Stap 3: Zoek een goede plek voor je olla
Zoek een goede plek uit voor je olla. Een goede plek om een olla te plaatsen is bijvoorbeeld in een bloembed of tussen de planten in je moestuin. Graaf je olla in totdat alleen de bovenkant van de pot boven de grond uitsteekt. De rest van de pot zit verstopt onder de grond. De poreuze zijkanten en bodem van de pot zullen er later voor zorgen dat het water langzaam door de pot de grond in sijpelt.
Stap 4: Vul met water
Vul je olla nu met water. Giet er zoveel water in als past, maar zorg dat de olla niet overstroomt.
Stap 5: Sluit de deksel
Doe nu een deksel op je olla. Op deze manier voorkom je dat er aarde, beestjes of andere dingen in je water gaan zwemmen.
Wanneer werkt de olla?
Wanneer je je olla ingegraven hebt, duurt het ongeveer 2-3 weken voordat de pot goed werkt. Daarom moet je je planten een week lang water blijven geven en ze langzaam minder en minder water geven totdat de olla het kan overnemen.
Controleer je olla elke 2-3 dagen. Vul indien nodig bij met vers water, gebruik hiervoor het liefst regenwater en geen leidingwater. Een goede vuistregel is dat een olla van Ø20cm voldoende is voor een oppervlakte van ca. 120x120 cm. Ga dus na waar en hoeveel olla’s je moet plaatsen om je hele moestuin van water te voorzien.
Succes met het maken van jouw olla! Deel je het resultaat met ons via Instagram? Dat vinden we altijd leuk om te zien.
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser