Kleine zwarte vliegjes in huis? Zo lok je ze in de val | John & Co 🌱

Plagen en problemen

Isabelle van Geenen02/04/2024

Heb je last van kleine vliegjes in huis, zoals kleine zwarte vliegjes, fruitvliegjes of rouwvliegjes? Dan ben je daar vast niet zo blij mee. Deze kleine insecten kunnen behoorlijk vervelend zijn en kunnen zich snel vermenigvuldigen als je ze niet aanpakt. Maar hoe herken je ze precies en hoe kom je er vanaf? We leggen het je uit!


Wat zijn toch die kleine zwarte vliegjes in huis?

Er zijn verschillende soorten kleine vliegjes die je in huis kunt tegenkomen, zoals rioolvliegjes of gewone vliegen. Echter, zijn de meest voorkomende vliegjes waar je overlast van ervaart kleine zwarte vliegjes zoals fruitvliegjes en rouwvliegjes. Ze lijken veel op elkaar, maar er zijn wel een aantal verschillen.

  • Optie 1: Fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn die kleine vliegjes die je vooral in de keuken ziet rondzwermen. Ze zijn vaak te vinden bij fruit, maar ze komen ook af op ander voedsel en worden daarom ook vaak gezien rondom de vuilnisbak. 

  • Optie 2: Rouwvliegjes

Rouwvliegjes lijken erg op fruitvliegjes, maar het zijn eigenlijk heel kleine mugjes. Ze komen niet af op voedsel, maar juist op planten, vooral op rottende wortels. Dit kan schadelijk zijn voor je planten, omdat de larven de wortels beschadigen.

Last van kleine vliegjes in huis? Zo kom je er vanaf

Je kan de kleine zwarte vliegjes in huis dus vooral herkennen aan de plek waar ze rondzwermen. Nu je weet welk bezoek je in huis hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Hier zijn een paar tips:

Tips tegen rouwvliegjes in huis:

  • Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes. Deze kleine wormpjes zijn effectief tegen de larven van rouwvliegjes. Deze aaltjes dringen de larven binnen en scheiden een bacterie uit waardoor de larven sterven en je minder last hebt van deze vervelende vliegjes.
  • Zet besmette planten apart. Als je merkt dat de vliegjes vooral bij één plant zitten, isoleer die plant dan zo snel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Op die manier kun je de plaag beperken.
  • Laat de potgrond altijd goed opdrogen. Rouwvliegjes leggen eitjes in vochtige grond, minder water geven zorgt dat de vliegjes minder eitjes leggen. Maar stop niet helemaal met water geven, dan leggen je planten straks het lootje. Wil je ook niet op je geweten hebben... Ook het vervangen van de grond kan helpen om van de larven af te komen. Gebruik hiervoor compacte potgrond. Deze potgrond is namelijk gedroogd, zo weet je zeker dat er geen nieuwe eitjes in zitten.

Bestel aaltjes tegen rouwvliegjes

Tips tegen fruitvliegjes in huis:

  • Een fruitvliegjes val maken is niet moeilijk. Je doet dit gemakkelijk zelf met wijn, azijn en afwasmiddel om de fruitvliegjes te lokken en te vangen. Dit is een effectieve manier om ze snel weg te krijgen.
  • Verwijder rottend fruit altijd meteen van de fruitschaal, want fruitvliegjes komen vooral af op de geur van rijpend of rottend fruit. Gooi het fruit niet weg maar leg het liever op je composthoop.
  • Ruim etensresten, flessen wijn of bier snel op om aantrekkelijke plekken voor fruitvliegjes te verminderen.
  • Sterk geurende planten zoals lavendel, tijm en munt kunnen fruitvliegjes op afstand houden. Plaats bijvoorbeeld potten met deze kruiden in de keuken of dichtbij je vuilsnisbak.

Succes met het bestrijden van die kleine vliegjes in huis! Met deze uitgebreide tips moet het vast lukken om van de plaag af te komen en je huis weer vliegjesvrij te maken. We horen graag hoe het gaat en of je wat aan onze tips hebt gehad! Stuur je een berichtje via Instagram?

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift