Tips voor dille zaaien, verzorgen en gebruiken | John & Co

Kruiden Zaaien

Tips voor dille zaaien, verzorgen en gebruiken

  • door Yalou van der Heijden
Tips voor dille zaaien, verzorgen en gebruiken

Ga aan de slag en zaai heerlijk geurende dille. Een prachtig kruid om in de tuin te groeien dankzij de gele schermbloemen. Je zou bijna denken dat het zonde is om op te eten! Maar dille smaakt oh zo veel lekkerder wanneer je het zelf gekweekt hebt. Tijd om dit kruid aan je moestuin toe te voegen! 


Dille zaaien: tips en tricks

Dille is een hele makkelijke plant om te kweken. De grond heeft niet echt bemesting nodig en het enige waar de dille plant om vraagt, is een goed waterdoorlatende bodem. Wanneer een dille plant namelijk voortdurend natte voeten heeft, bestaat de kans op wortelrot. 

Wanneer je dille gaat zaaien, doe dit dan direct in de volle grond. De plant houdt er namelijk niet zo van om later uitgeplant te worden. Zaai dille op een plek met veel zonuren, ergens tussen half april en half juli. Bedek de zaadjes met een klein beetje aarde; zaai dille ongeveer 0,5 cm diep. 

Dille heeft zo’n 2 tot 4 weken nodig om te ontkiemen. Daarna kun je er al snel van smullen!

Dille zaaien

Dille planten uitdunnen

Wanneer je dille in de volle grond zaait, kan de plant best wel eens heel groot worden. Dille planten schieten soms wel tot een meter hoogte de lucht in. Wanneer veel zaden opkomen, is het verstandig om dille uit te dunnen. Planten die te dicht op elkaar staan, haal je weg. Zo geef je je dille planten de ruimte om te groeien. 

Wanneer je moestuiniert in potten of bakken hoef je vaak niet uit te dunnen. De kruiden blijven namelijk kleiner in een pot of bak.

Dille oogsten

Al na 8 weken kun je van je dille plant genieten en een deel oogsten. Het mooie aan dit kruid is dat je er eigenlijk de hele zomer lang van kunt genieten. Aan het begin van de bloei hebben de bladeren de meeste aroma’s. De uitgerekende kans dus om niet te lang te wachten met dille oogsten. 

Dille oogsten

Vers eten, drogen of dille invriezen

Dille is een heerlijke toevoeging bij de zalm, aan tzatziki of bij soep. Vers zijn kruiden vaak het lekkerst, maar je kunt dille ook prima enkele dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Wanneer je veel dille hebt geoogst, kun je er ook voor kiezen het te drogen of in te vriezen. Dille invriezen kan prima in een afgesloten zakje, zo blijft het tot wel 12 maanden goed in de vriezer. Wanneer je dille gaat drogen dan kan je dit doen aan de lucht of in een oven. Hang een bosje op een droge plek, uit te zon en laat de tijd haar werk doen. 

Het drogen van kruiden in de oven kan door de oven op 35 graden voor te verwarmen. Leg de dille op de bakplaat en schuif de plaat de oven in. Laat de deur van de oven op een kier staan voor wat luchtcirculatie. Het drogen van kruiden in de oven kan enkele uren duren. Het is klaar wanneer de kruiden bros zijn. Neem af en toe dus een kijkje!  

Biologische dille zaden

De dille zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het heirloom zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Ze zijn niet genetisch gemodificeerd; ze worden je aangeboden in hun puurste staat, zoals de natuur ze kent. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd. Maak van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Kweek je eigen groenten of kruiden en houd het lokaal.

Laat je ons weten hoe het kweken van dille je afgaat? Stuur ons een berichtje op Instagram. Vinden we alleen maar leuk!


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

  • Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

    Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

    Lees meer 

  • Groenten inmaken: zo doe je dat

    Groenten inmaken: zo doe je dat

    Lees meer 

  • Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.