6 tips om je moestuin voor te bereiden op je vakantie 🌱 | John & Co

Tips en lijstjes

6 tips om je moestuin voor te bereiden op je vakantie

6 tips om je moestuin voor te bereiden op je vakantie

Carlijn van John & Co15/07/2024

Mooier weer is in aantocht. De routes du soleil lopen weer vol: het is vakantietijd! Blijf je lekker thuis, ontdek je een nieuwe vakantieplek of ga je naar díe ene plek waar je al jaren komt? In het geval van die laatste twee, moet je je dierbare moestuin even achterlaten. Oei, dat kan de nodige stress opleveren, maar geen zorgen…ook met jouw moestuin komt het goed! En, we helpen je een handje: in dit blog geven we je 6 tips wat je moet doen met je moestuin als je op vakantie gaat.


Tip 1: Zorg voor voldoende vocht in je moestuin

Midden in de zomer kan het nog wel eens droog en warm worden. Je moestuinplanten snakken dan ook naar wat vocht. Lastig als je op vakantie gaat, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om je moestuin vochtig te houden. Geef voordat je weggaat je moestuinplanten een flinke scheut water. Je kunt er zelfs voor kiezen om waterreservoirs, zoals een omgekeerde wijnfles of een olla, in te graven in de grond rondom je moestuinplanten. Deze geven geleidelijk water af aan de grond en zo kunnen je moestuinplanten wat langer vooruit! En heb je de luxe, regel een oppas die af en toe jouw moestuin kan bewateren en verzorgen tijdens jouw vakantie.

moestuin voorbereiden hitte

Tip 2: Bedek de bodem met een laag mulch

Een goede aanvulling op tip 1, is het afdekken van de bodem rondom je moestuinplanten. Een laag mulch zorgt er namelijk voor dat je moestuin tijdens je vakantie minder snel uitdroogt én mulch verrijkt het bodemleven! Een echte win-win. Kies bijvoorbeeld voor een afdeklaag van houtsnippers, stro, cacaodoppen of dek je moestuin af met schapenwol. Die laatste biedt niet alleen goede bescherming tegen hitte en droogte, maar geeft bij het verteren ook voeding af aan de bodem van jouw moestuin. En bijkomend voordeel: schapenwol weert onkruid en slakken. Wol droogt namelijk uit, en daar houden slakken niet van!

moestuin beschermen vorst onkruid

Tip 3: Geef je moestuin nog wat extra voeding

Voor die laatste groeispeurt én het verlengen van het moestuinseizoen, is het handig om je moestuinplanten nog een beetje extra voeding te geven. Vooral moestuinplanten die al wat langer staan en veel van de bodem vragen, zoals komkommer, tomaat, courgette, kunnen wel wat extra’s gebruiken. Schep 50 à 100 gram moestuinvoeding aan de voet van de plant. Hark het lichtjes door de grond, bewater het en dek het af met een laagje mulch. Zorg er wel voor dat je natuurlijke moestuinvoeding gebruikt om jouw bodem juist te verbeteren en niet verder uit te putten.

Tip 4: Geef extra aandacht aan je potten

Moestuinieren in potten vraagt altijd net wat meer aandacht dan moestuinieren in de volle grond. Ook als je op vakantie gaat. Zet potten op een plek waar wat minder zon is op een dag, dan verdampt het water minder snel. Om ze een lekker ‘buffertje’ mee te geven zet je je potten een half uurtje in een teil, badje of gootsteen gevuld met water. De wortels (of je terracottapot) zuigen zich dan vol met water. Je moestuinplanten kunnen dan net wat langer vooruit! Ennuh, mulchen is nét zo belangrijk, misschien wel belangrijker, bij potten! Gebruik bijvoorbeeld handige kokosschijven speciaal voor potten!

moestuin kruiden plantjes

Tip 5: Bescherm je moestuin tegen insecten- en vogelvraat

In een natuurlijke moestuin ontkom je er niet aan. Ook insecten en vogels pikken soms een graantje mee. Juist leuk toch, maar niet als álles kaal is gevreten en er voor jou niks meer over is. Dek je moestuinplanten en fruitbomen dan ook af. Let erop dat het afdekmateriaal vogelvriendelijk is. Spuit je moestuinplanten in met knoflookspray of een flinke lading fijngemalen peper, als je rupsen liever op een andere plek in je tuin wilt.  En dan die slakken…zet, waar mogelijk, potten en bakken op een verhoging met een (plastic) kleed. Dat is lastig klimmen voor ze. Zeven andere tips tegen slakken vind je in dit blog

rupsen bestrijden moestuin

Tip 6: Oogst zoveel mogelijk voor je weggaat

Misschien wel de leukste tip: oogst zoveel mogelijk voordat je weggaat! Vooral moestuinplanten die snel doorschieten, zoals sla, oogst je juist nu. Ook planten zoals peultjes, boontjes, doperwten en sugarsnaps oogst je nu flink om te voorkomen dat ze stoppen met bloemen (en dus nieuwe boontjes) maken. En wat is nu leuker dan met een mandje vol lekkers uit je moestuin richting je vakantiebestemming te rijden?! En heb je iemand die jouw moestuin onderhoudt tijdens de vakantie? Geef dan ook vooral door dat ze lekker kunnen oogsten uit je moestuin. Zo wordt je oogst alsnog benut.

moestuin groente oogsten

Geen zin in al die voorbereidingen?

Laat de boel gewoon de boel. Je moestuin redt zich wel. Geloof ons. Het ergste wat je kan overkomen is dat je bij thuiskomst een paar verdroogde planten aantreft óf een wirwar aan doorgeschoten groentes en uit de kluiten gewassen planten. Na de vakantie trek je dan gewoon de tuin weer in: haal je de lelijke moestuinplanten weg, snoei je flink terug, haal je het onkruid eruit en voed en zaai je leeggekomen plekjes gewoon weer in met herfst- en wintergroenten. Echt, het hoeft allemaal niet zo moeilijk.

Heb jij nog tips om je moestuin voor te bereiden op je vakantie? Deel ze met ons op Instagram @johnandco.nl!

Succes en veel vakantieplezier!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App