Potgrond uit de supermarkt en veel tuincentra, bevat turf. Misschien ken je het wel beter onder de naam veen. Om deze turf te verkrijgen, zijn veenafgravingen nodig, met grote gevolgen voor de aarde. Turfwinning draagt namelijk voor een groot deel bij aan de opwarming van de aarde! In deze blog vertellen we je waarom en wat ons alternatief is.
Wat is turf überhaupt?
Turf is een natuurproduct dat bestaat uit gecomposteerde planten. Het is gedroogd veen, een lichtgewicht materiaal wat goed water opslaat. In de loop van duizenden jaren zakken dode planten naar de bodem van het moeras, waar het bewaard blijft in natte en zuurstofarme condities. Het resultaat: de planten vergaan niet volledig en andere bacteriën zorgen voor de aanmaak van methaan, waardoor in een proces veengrond ontstaat.
Wanneer veen droog wordt, krijg je turf. Een materiaal wat gezien wordt als hernieuwbare brandstof. Alleen, het hernieuwen van veengebieden duurt duizenden jaren en kan alleen onder de juiste omstandigheden ontstaan. Daarom zwemt turf een beetje in het grijze gebied tussen fossiele en hernieuwbare brandstof in. Wij geloven in ieder geval dat het beter is om géén turf te gebruiken in je moestuin, omdat de winning van turf grote gevolgen heeft voor onze leefwereld.
Waarom is turf schadelijk voor het milieu?
Veengebieden worden ook wel het regenwoud van Europa genoemd. Ze overtreffen namelijk de capaciteit van alle bossen ter wereld, terwijl ze qua ruimte slechts een tiende ervan in beslag nemen. Voorheen waren er nog veenafgravingen in Nederland, vandaag de dag wordt er op grote schaal turf gewonnen bij onze oosterburen en in andere Europese landen.
Dit terwijl de vernietiging van veenmoerassen verantwoordelijk is voor tenminste 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Meer dus dan alle luchtvaart bij elkaar!
We nemen je graag mee in wat de gevolgen van turfwinning zijn. We beperken ons tot slechts vier redenen. Hopelijk zijn dit er genoeg om ook jou van een turfvrije moestuin te overtuigen. ;)
Broeikasgassen komen vrij
Veenmoerassen zijn de grootste koolstofopslag plekken op land. Die opslag moet onder de grond blijven. Door veengebieden af te graven en turf te verwerken in potgrond, gebruiken we heel oud materiaal voor een hele korte periode, met alle gevolgen van dien die vrij komen. Het koolstofgehalte van turf oxideert binnen een jaar vanuit jouw pot tot CO2.
Verlies bufferzone tegen overstromingen
Je kunt een veenmoeras zien als een spons. Bij overtollige neerslag, vangt dit moeras regenwater op en bij droogte geeft het juist water af. Wanneer veenmoerassen worden afgegraven voor turf, verliezen gebieden een bufferzone waar water wordt opgeslagen en afgegeven, met meer droogte en overstromingskans als gevolg.
Verlies biodiversiteit
Veenmoerassen zijn een thuis voor specifieke planten- en diersoorten. Bij turfafgravingen gaan deze waardevolle toevluchtsoorden verloren, wat gevolgen heeft voor hele ecosystemen.
Bodemdaling
Het afgraven van veengronden, heeft vanzelfsprekend effect op wat er overblijft. De bodem daalt. Nederland was vroeger een grote turfproducent, wat zijn invloed heeft gehad op delen van Nederland die onder de zeespiegel liggen.
Waarom (geen) turf in potgrond?
In veel gevallen is turf het hoofdbestanddeel van potgrond. Turf houdt namelijk goed water en mineralen vast. Gelukkig doen duurzame trufvervangers dat ook, zoals bladcompost of mengsels op basis van kokos of houtvezels.
Bij John & Co bieden we turfvrije potgrond aan op basis van kokosvezels. Dit is een restproduct van de kokosindustrie. Kokos bevat van nature geen voeding, daarom leveren we organische meststoffen toe. Onze potgrond is luchtig en rul, ideaal voor de wortels van je planten.
Hoe werkt compacte turfvrije potgrond?
Ben je overtuigd van trufvrije potgrond? Top! We helpen je niet alleen graag bij het verduurzamen van je moestuin, we maken het je ook nog eens makkelijker. Onze compacte turfvrije potgrond is namelijk super licht. 50 liter potgrond thuisbezorgd in een klein doosje, ook een stuk duurzamer als het gaat om transport. Anders moeten we een hoop (onnodig) water vervoeren wat bovendien ook nog enorm zwaar is.
Kokosvezels hebben het vermogen om driemaal hun eigen gewicht aan water vast te houden. Hierdoor neemt het na uitdroging onmiddellijk weer water op. Dit betekent ook dat je met de kokospotgrond minder vaak water hoeft te geven. Extra handig!
Hoe werkt het dan precies? Je krijgt de doos thuis, vouwt de zak uit en knipt de bovenzijde van de zak open. Voeg vervolgens per blok gedroogde aarde, 3 liter water toe en wacht enkele minuten. Voeg per blok potgrond, één zakje meststof en kalk toe en meng dit alles met de hand of met een schepje. Et voilà, je turfvrije potgrond is klaar om gebruikt te worden!
Samen kunnen we de wereld een stukje duurzamer maken, achtertuin voor achtertuin.
Doe je mee?
Liefs,
Bodem verbeteren met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit