Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken | John & Co

Bloemen Recepten

Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  • door Isabelle van Geenen
Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

Ben je ook zo dol op die zoete, bloemige smaak van vlierbloesem? Nou, wij zijn er ook helemaal weg van! Het goede nieuws is dat je het niet alleen in de winkel hoeft te kopen; je kunt het namelijk ook gewoon zelf maken, rechtstreeks uit de natuur. In deze blogpost nemen we mee op weg en leren we hoe je jouw eigen siroop kunt maken. Laten we kijken wat vlierbloesem is, hoe je het kunt herkennen, wanneer je het moet plukken, en natuurlijk, hoe je er siroop van maakt!


Wat is vlierbloesem?

Laten we praten over vlierbloesem. Het zijn de bloemen van de vlierstruik, een plant die overal ter wereld voorkomt, maar vooral te vinden is in Europa en Noord-Amerika. De bloemen hebben een heerlijk zoete, honingachtige geur en smaak, waardoor ze perfect zijn voor het maken van siroop.

Hoe herken je vlierbloesem?

Maar hoe herken je vlierbloesem? Goede vroeg! Nou, het is eigenlijk vrij eenvoudig. De bloemen zijn wit tot crèmekleurig en groeien in grote pluimen die lijken op paraplu's. Je vindt ze meestal in de late lente tot het vroege zomerseizoen, rond mei tot juni. En weet je wat het fijne is? Je kunt ze vaak gewoon vinden langs bospaden, in parken of zelfs in je eigen achtertuin!

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Nu je weet wat vlierbloesem is en hoe je het kunt herkennen, laten we eens kijken hoe je er siroop van maakt. Het goede nieuws is dat het super eenvoudig is! Alles wat je nodig hebt, zijn een aantal vlierbloesems, water, suiker en citroen.

Stap voor stap: vlierbloesem siroop maken is niet moeilijk

1. Om te beginnen, pluk je ongeveer 20 grote vlierbloesemschermen. Zorg ervoor dat je ze 's ochtends plukt op een droge en zonnige dag. Dan zijn ze op hun geurigst zijn. Pluk ook enkel de schermen en niets anders. Het is namelijk het stuifmeel van de kleine bloemetjes dat jouw vlierbloesemsiroop een lekkere smaak geeft. 

Schud de vlierbloesem voorzichtig uit om eventuele insecten eruit te laten vallen, maar was ze niet. Dan was je het stuifmeel weg die juist die lekkere smaak geeft. Let erop dat je alleen alleen vlierbloesem plukt uit eigen tuin of uit een openbaar park - op voorwaarde dat je ook wat voor iemand anders achterlaat. Pluk alleen de bloemen die je nodig hebt en dat je genoeg overlaat voor bijen en vlinders.
2. Vervolgens breng je 1 liter water samen met 1 kilo suiker aan de kook in een grote pan. Zodra de suiker is opgelost, voeg je de vlierbloesems, schijfjes citroen en eventueel een beetje citroenzuur toe. Laat het geheel ongeveer 24 uur trekken op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast.

3. Na 24 uur zeef je de siroop door een fijne zeef of kaasdoek om de bloemen en citroenschillen te verwijderen. Giet de siroop vervolgens in gesteriliseerde flessen en bewaar ze in de koelkast. En voilà, je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop is klaar om van te genieten!

Proost op zomerse dagen!

Dus daar heb je het, een eenvoudige manier voor het maken van je eigen vlierbloesemsiroop. Probeer het eens uit en laat je verrassen door de heerlijk verfrissende smaak van de zomer in een fles! Of je het nu mengt met water voor een verkoelende drank, over ijs giet voor een heerlijk dessert of het toevoegt aan een heerlijke cocktail. Deze zelfgemaakte siroop zal zeker een hit zijn op warme zomerdagen. Geniet ervan!

Liefs, 


Reacties

  • Wat leuk, hier ga ik binnenkort mee aan de slag! Dankje voor de inspiratie ✨

    ES

    Esther

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.