Prei zaaien werkt zo 🌿 | John & Co

Groenten Zaaien

Prei zaaien werkt zo

Yalou van der Heijden23/05/2024
Prei zaaien werkt zo

Op zoek naar een winterharde groente? Dan is de prei echt iets voor jou! Het is een populaire, winterharde soort die ook nog eens heerlijk smaakt. Zie je het al voor je, een heerlijke prei-ovenschotel met prei uit eigen tuin? Wat een feest! We vertellen je graag alles over het zaaien, kweken en oogsten van prei in je eigen tuin. 


Wanneer prei zaaien?

Er zijn verschillende soorten prei. Sommige kunnen behalve in de winter, ook in de andere seizoenen gekweekt worden. De prei zaden van John & Co geven een echte winterprei.

Deze prei soort kun je zaaien tussen maart en half mei, direct in de volle grond op een zaaibed. Je kunt de plantjes vervolgens uitplanten zodra ze de dikte van een potlood hebben bereikt. Werk je al met combinatieteelt? De prei houdt heel erg van aardbeien, wortels en selderij als buur. 

Zaai de prei zaden slechts een halve centimeter diep. Bedek met aarde en houdt de grond goed vochtig. Afhankelijk van wanneer je precies zaait, kun je de prei tussen september en december oogsten. Het is een plant om geduldig bij te zijn!

Onze prei soort kan erg goed tegen vorst, dus geen zorgen voor de wintermaanden. Wist je ook dat al onze zaden authentiek en biologisch zijn. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd. Zo kun jij makkelijk van je tuin een biodiverse, gezonde plek maken. 

prei kweken

Prei oogsten en bewaren

Prei is eigenlijk altijd wel oogstbaar, maar je oogst ze natuurlijk het liefst wanneer ze groot zijn! Een dikte van 4 centimeter is ideaal. Om de groei te bevorderen, kan je de prei af en toe aanaarden. Dit doe je door de grond rondom de prei op te hogen. Wist je dat dit voor de kenmerkende witte steel van de prei zorgt?  

Je kunt de prei gemakkelijk uit de grond trekken om hem te oogsten. Spoel het zand eraf en hij is klaar om opgepeuzeld te worden.

Ga je de prei niet direct gebruiken, dan kun je hem het  beste in de koelkast bewaren. Daar blijft hij tot wel drie weken goed. Wil je je oogst langer bewaren? Je kunt ook prei invriezen. Snij ‘m in stukjes, blancheer voor een paar minuten, spoel direct af met koud water en daarna kun je je prei invriezen en tot wel een jaar bewaren. 


Ga jij prei zaaien in je moestuin? We genieten graag mee! Tag je ons in je moestuin-avonturen op Instagram met @johnenco.nl?


Eetsmakelijk!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift