Magnolia siroop maken: een heerlijke traktatie uit eigen tuin | John & Co

Recepten

Magnolia siroop maken: een heerlijke traktatie uit eigen tuin

 • door Isabelle van Geenen
Magnolia siroop maken: een heerlijke traktatie uit eigen tuin

Magnolia's zijn niet alleen prachtige bloemen die de lente aankondigen, maar ze kunnen ook een verrassende en smakelijke toevoeging zijn aan je gerechten. Heb je ooit gedacht aan het maken van magnolia siroop? Het is niet alleen eenvoudig, maar het voegt ook een subtiele en bloemige smaak toe aan drankjes en desserts. In deze blog gaan we dieper in op wat magnolia is, hoe je magnolia siroop kunt maken, en hoe je ervan kunt genieten in verschillende gerechten.


Wat is magnolia?

Magnolia is een geslacht van bloeiende planten die behoren tot de magnoliafamilie. Deze bomen en struiken staan bekend om hun grote, geurige bloemen en worden vaak geassocieerd met de lente en de vroege zomer. Aangezien ze vaak als een van de eerste in bloei staan. 

Magnolia's behoren tot een van de oudste plantensoorten op aarde, en hun evolutie wordt gedateerd tot wel 100 miljoen jaar geleden, toen ze al bloeiden voordat er bijen bestonden. Een van de meest opvallende kenmerken van magnoliabloemen zijn hun dikke, vlezige bloembladen en de grote hoeveelheden stuifmeel. Deze eigenschappen trekken andere bestuivers aan: kevers. In plaats van nectar aan te bieden, produceren magnoliabloemen overvloedig stuifmeel om op deze manier kevers aan te trekken. 

magnolia

Hoe smaakt magnolia?

Magnolia bloemen hebben een subtiele en zoete smaak met een vleugje gember, citrus en vanille. De smaak kan variëren afhankelijk van de soort magnolia en de rijpheid van de bloem. Deze unieke smaak maakt magnolia een interessant ingrediënt om te gebruiken.

Waar en wanneer kun je magnolia vinden?

Magnolia's bloeien meestal vroeg in het voorjaar, afhankelijk van het weer. Je kunt ze vinden in tuinen en parken. Als je magnolia wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je bloemen plukt van gezonde bomen. Houd respect voor de boom en pluk hem niet helemaal leeg. 

Magnolia siroop maken

Nu je wat meer weet over magnolia, laten we eens kijken hoe je magnolia siroop kunt maken. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

Ingrediënten:

 • 2 flinke handen verse magnoliabloemen
 • 400 milliliter water
 • 200 gram suiker
 • Optioneel: citroensap voor extra smaak

Instructies:

 1. Spoel de magnoliabloemen voorzichtig af onder koud water om vuil en insecten te verwijderen.
 2. Breng het water aan de kook in een pan op middelhoog vuur.
 3. Voeg de suiker toe aan het kokende water en roer tot de suiker volledig is opgelost.
 4. Voeg de magnoliabloemen en eventueel het citroensap toe aan het suikerwater en laat het geheel sudderen op laag vuur gedurende 10-15 minuten.
 5. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
 6. Zeef de siroop en bewaar de siroop in een gesteriliseerde fles of pot in de koelkast. De siroop blijft enkele weken goed.
magnolia siroop

Genieten van je eigen magnolia siroop

Nu je magnolia siroop hebt gemaakt, kun je ervan genieten op verschillende manieren. Voeg een scheutje toe aan je favoriete thee, cocktail of limonade voor een bloemige twist. Je kunt het ook gebruiken als topping voor desserts zoals ijs, pannenkoeken of wafels. Experimenteer met de siroop en ontdek nieuwe smaakcombinaties.

Kortom, magnolia siroop maken is een leuke en smakelijke manier om de unieke smaak van magnolia bloemen te ervaren. Probeer dit recept uit en laat je verrassen. Heb je je eigen magnolia siroop gemaakt? Tag ons in je creatie of stuur een berichtje via @johnenco.nl 

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.