Kamille zaaien, kweken en oogsten 🌼 | John & Co

Bloemen Zaaien

Kamille zaaien, kweken en oogsten

  • door Yalou van der Heijden
Kamille zaaien, kweken en oogsten

Kamille kweken is een smaakvolle en prachtige aanvulling in je moestuin! Deze plant is gemakkelijk te kweken en heeft een rustgevende werking bij gebruik. Je herkent kamille aan de witte bloemblaadjes met hun gele harten. In deze blog delen we onze tips hoe je het beste kamille kunt zaaien, verzorgen en oogsten. Let’s go!


Wanneer kamille zaaien? 

Kamille zaai je tussen halverwege maart en halverwege juni buiten in de volle grond. De zaadjes van de kamille zijn erg delicaat, waardoor je ze voor het gemak met wat zand kunt mengen. Dit hoeft echter niet, je kunt het ook direct uitwerpen. 

Zaai de zaadjes in rijen, waarbij de onderlinge afstand tussen de rijen zo’n 25 centimeter is. Om de kiemkracht van de zaadjes te bevorderen, kun je ze de nacht van de voren laten weken in water. Kamille zaadjes hoef je niet te bedekken met aarde, het zijn namelijk lichtkiemers. Het duurt zo’n 14 tot 20 dagen voordat je zaadjes zullen ontkiemen, dus nog even geduld na het zaaien!

Behalve in de volle grond, kun je kamille ook prima in potten of bakken zaaien, bijvoorbeeld op je balkon.

Kamille zaaien en oogsten

Kamille kweken en verzorgen

Onze kamille doet het goed op alle grondsoorten en is een heel gemakkelijke plant om te kweken. Qua verzorging verlangen ze naar een zonnige plek in je tuin of op je balkon en af en toe wat water. De natuur doet de rest!

De kamile plant kan zo’n 20 tot 50 centimeter groot worden en bloeit de hele zomer door. 

Kamille gebruiken en drogen

Je hebt ongetwijfeld wel eens kamille thee gehad voor het slapen gaan. Het is namelijk een plant met geneeskrachtige eigenschappen, vooral bekend vanwege haar rustgevende karakter. Ideaal bij slapeloosheid dus. De kamille bloem werkt daarnaast ook ontstekingsremmend, koortswerend en helpt het bij verkoudheid. 

Je kunt de kamille bloemen oogsten als ze in bloei staan. Vervolgens kun je ze op een droge en windstille plek laten drogen op een servetje. Wanneer ze droog zijn kun je ze op een donkere en koele plek bewaren om bijvoorbeeld later thee van te zetten. Laat je bij het oogsten van je kamille wel iets over voor onze bestuivers?

kamille oogsten en drogen

Biologische kamille zaden oogsten of kopen

De kamille zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd, zodat jij van je tuin een biodiverse, gezonde plek kunt maken. 

Wanneer je kamille zaden van de plant wilt oogsten, moet je enkele bloemen laten zitten. Het is sowieso een goed idee om niet álle bloemen te oogsten en ook wat te laten zitten voor de bestuivers, maar uit de uitgebloeide bloemen, komen ook weer nieuwe kamille zaadjes. De plant zaait zichzelf daardoor gemakkelijk uit, maar je kunt de zaden natuurlijk ook oogsten, drogen en bewaren voor het volgende moestuinseizoen. 


Ga jij aan de slag met kamille kweken in je moestuin? We horen graag hoe het ermee gaat! Stuur je ons een berichtje op Instagram


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.