De druif is toch zo’n dankbare plant! Je hebt er bijna geen omkijken naar en je kunt er vaak een enorme hoeveelheid druiven van oogsten. Soms zoveel dat er niet tegenop te eten valt. We hebben de perfecte oplossing voor je: maak je eigen druivensap! Hartstikke makkelijk om te maken én het beste: je geniet als een god in Frankrijk van jouw eigengemaakte glaasje suikervrije druivensap!
Hoe lang ben ik bezig met druivensap maken?
Druivensap maken is dus helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel even wat tijd voor uittrekken. Met een flinke oogst druiven, ben je toch wel 3 uurtjes zoet. Maar geloof ons, het is het meer dan waard! Een leuk klusje voor in het weekend, dus.
Wat heb ik nodig om zelf druivensap te maken?
Uiteraard heb je druiven nodig! Dus oogst een emmer of twee vol druiventrossen uit je tuin. Let bij het oogsten goed op wespen: die vinden de suikers in druiven namelijk heerlijk!
Je hebt speciale stoompannen om druivensap te maken. Ideaal wel als je grote hoeveelheden druiven wilt verwerken, maar met alleen twee (grote soep)pannen en een groot (fijnmazig) vergiet kom je er ook!
Zorg verder voor schone (weck)flessen en een trechter om de flessen te vullen met je zelfgemaakte druivensap! Je werkt met hete producten, dus handig om genoeg pannenlappen of ovenhandschoenen in de buurt te hebben liggen.
Tip: als je de zelfgemaakte druivensap lang wilt bewaren maak je je flessen eerst steriel voordat je ze gebruikt. Hoe je dat doet lees je terug in dit blog over groenten inmaken.
Hoe maak ik mijn zelfgemaakte druivensap?
Nu je tijd hebt gereserveerd en de spullen klaarliggen is het tijd om écht te beginnen. Volg dit stappenplan en het komt helemaal goed:
- Was de druiven in een volgelopen wasbak. Wees lief en red verstopte beestjes, zoals lieveheersbeestjes, uit het water.
- Haal verschrompelde of beschimmelde druifjes weg. De pitjes en steeltjes mag je laten zitten, maar als je dat liever wilt kun je ook eerst de steeltjes verwijderen.
- Wanneer de pan bijna vol zit zet je hem met een klein laagje water op een laag vuur. Doe de deksel op de pan en stoom het geheel.
- Controleer regelmatig totdat alle druiven goed zijn ‘leeggelopen’. Dit kan soms 1,5 uur duren. Stamp de druiven, wanneer ze zacht genoeg zijn, eventueel voorzichtig aan om het sap eruit te duwen.
- Op het moment dat je de lege velletjes (en evt. steeltjes) ziet drijven en er een soort drap in het sap ligt, is het druivensap klaar om gezeefd te worden.
- Neem de andere grote pan erbij en leg hier je vergiet op.
- Leeg de pan met druivensap en drap in het vergiet en laat het goed uitlekken. Druk het niet aan met een lepel, gewoon rustig laten uitlekken.
- Vind je dat er nog teveel vezels in je druivensap zitten? Giet het dan nog een keer door het vergiet met een oude theedoek op de bodem.
- Zet de pan nog een keer op het vuur en breng het kort aan de kook.
- Pak nu je gesteriliseerde flessen en giet met behulp van een trechter je zelfgemaakte druivensap in de flessen en doe ze dicht. Let op: heet!
- Zet ze nu op de kop en laat ze zo staan totdat ze zijn afgekoeld. Zo trekken je flessen namelijk vacuüm.
Wauw, je hebt nu je zelfgemaakte druivensap! 🍇
Hoe bewaar ik mijn zelfgemaakte druivensap?
De flessen druivensap zijn maanden houdbaar zolang je ze op een droge en donkere plek bewaart. Naast de houdbaarheid is goed bewaren ook essentieel voor de smaak van het sap. Na opening is je zelfgemaakte druivensap in de koelkast beperkt houdbaar.
En dan rest ons alleen nog te zeggen: geniet van je zelfgemaakte druivensap! Heerlijk met een glaasje in de zon of als cadeautje met zelfgemaakt label aan vrienden of familie.
Ben je aan de slag gegaan met het maken van druivensap? Stuur ons via Instagram een berichtje hoe het je is vergaan; vinden we leuk 💚
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit