Groenten inmaken: zo doe je dat 🥒 | John & Co

Recepten

Groenten inmaken: zo doe je dat

Groenten inmaken: zo doe je dat

Yalou van John & Co05/05/2024

Je groenten vers geoogst oppeuzelen is natuurlijk een feest. Maar soms is je oogst zo overvloedig, dat inmaken een uitkomst biedt! Vroeger een noodzaak om te overleven, vandaag de dag een luxe om extra lang te genieten van de smaak en textuur van jouw oogst! John & Co neemt je mee in de wondere wereld van groenten inmaken. 


Verschil tussen inmaken, fermenteren en wecken

In eerste instantie lijkt het inmaken, fermenteren of wecken van groenten misschien op elkaar: de houdbaarheid van je groenten blijft heel lang goed. Toch is er wel echt een groot verschil! 

  • Bij het inmaken van groenten en ook van fruit, wordt er gebruik gemaakt van zuren, suikers en soms alcohol. De pot waar alles in zit wordt verhit zodat bacteriën, schimmels en gisten geen kans maken en sterven.
  • Bij fermenteren wil je de micro-organismes juist hebben! Die zorgen er namelijk voor dat fermentatieproces op gang komt en de pH waarde van je groenten verandert. 
  • Bij wecken conserveer je je groenten door glazen potten te steriliseren en op die manier bacteriën, schimmels en gisten geen overlevingskans te geven.

Een groot verschil dus, met inderdaad hetzelfde eindresultaat: jij kunt nog lang na je oogst van je groenten genieten. In dit blog gaan we in op het inmaken van je groenten.

groente inmaken recept

Wat houdt groenten inmaken in?

Wanneer je groenten gaat inmaken, zorg je er dus voor dat je groenten langer houdbaar blijven. Een ideale manier om je oogst te bewaren, voedselverspilling tegen te gaan en jaarrond lokaal te eten! 

Maar wat is het nou precies, dat groenten inmaken? Wanneer je je groenten inmaakt, of inlegt, zo wordt het ook weleens genoemd, voeg je een conserveermiddel toe. 

De meest gebruikte conserveermiddelen zijn:

  • Zout (ook wel pekelen genoemd): denk hierbij aan zuurkool of gepekeld vlees. 
  • Suiker (ook wel versuikeren of konfijten genoemd): denk hierbij aan jam
  • Zuur (zoals azijn): denk hierbij aan zilverui of piccalilly
  • Alcohol: denk hierbij aan limoncello 

Door je groenten of fruit in te leggen in conserveringsmiddelen, creëer je een milieu waar micro-organismen niet kunnen overleven. Dat zorgt ervoor dat je ingemaakte groenten tot wel enkele jaren kunt bewaren, mits het inmaakproces goed is gegaan. Tijd om te kijken hoe dat proces eruit ziet!

Groenten inmaken: wat heb ik nodig?

Om zelf groenten in te leggen heb je natuurlijk groenten nodig, het liefst uit eigen tuin. Daarnaast is een snijplank en een scherp mes handig om je groenten op maat te snijden. Verder heb je nodig:

  • Weckpotten
  • Conserveermiddelen (je kunt combineren of voor ééntje kiezen)
  • Een pan
wortels inmaken kaneel

Hoe groenten in te maken?

  • Werk met schone materialen
  • Haast niks is zo belangrijk als werken met schone materialen. Wanneer je je groenten gaat inmaken, zorg er dan voor dat je potten, deksels en afsluitrubbers steriel zijn. Net als de materialen waarmee je kookt. Kook de potten in een pan met ruim water en een eetlepel soda. Spoel je gerij vervolgens schoon met water en laat de potten uitlekken op een schone theedoek. Nu kun je aan slag om je schone potten te vullen!

  • Zet alles klaar
  • Weet je al welk recept je gaat maken of zelf gaat creëren? Zorg ervoor dat je alle benodigde groenten en kruiden klaar hebt staan. Snij wanneer nodig de groenten in de juiste maat zodat het daarna makkelijk in je pot past. 

  • Breng de conserveermiddelen aan de kook
  • Breng in een pan je conserveermiddelen aan de kook. Je kunt hierbij kiezen voor een mengeling van zoet en zuur door azijn en suiker te combineren. Je kunt ook kiezen voor een oplossing van zout. Naar smaak kun je hier nog kruiden aan toevoegen. 

  • Leg je groenten in
  • Stop de groenten en kruiden in je schone pot en overgiet met de net gekookte conserveermiddelen. Zorg ervoor dat de pot tot aan de rand gevuld is en al je groenten onder water staan.

  • Sluit af en zet weg
  • Sluit je pot vervolgens af en voilà, je het groenten ingemaakt! Laat het minstens 5 dagen staan voordat je ervan proeft. Je ingemaakte groenten zijn maanden tot jaren te bewaren.

    komkommer wortel inmaken

    Welke groenten kan ik inmaken?

    In principe kun je alle groenten inmaken. Laat je creativiteit erop los en experimenteer! Je kunt leuke combinaties maken of de ene pot met azijn inmaken en de ander op water met zout.

    Tip: schrijf je recepten op. Zo kun je wanneer je het eet, nagaan of het een geslaagd recept is of dat het het volgende moestuinseizoen wat verfijning nodig heeft. 

    Koken met Kennis deelde een handige video waarin hij laat zien hoe hij wortels, knolletjes en augurken inmaakt. Hij maakt daarbij gebruik van onder meer verse dille. Een recept wat heerlijk klinkt en wat we bij John & Co zeker gaan uitproberen wanneer onze groenten en kruiden volgroeid zijn! 

    Heb jij je biologische moestuinzaden al besteld om straks je eigen oogst te kunnen inmaken? 

    Veel plezier en eetsmakelijk!


    Liefs,


    Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter

    Toe aan nog meer groene content?

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

    1
    Free Gift

    Powered by Salepify App