5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt 😁 | John & Co

Tips en lijstjes

5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt

5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt

Yalou van der Heijden13/06/2024

Wist je dat tuinieren gelukkig maakt? Wij bij John & Co durven onze handen daarvoor in het vuur te steken. Of moeten we in dit geval aarde zeggen..? Wanneer je met je handen in de aarde bezig bent, kan het niet anders dan dat je een gezonde dosis tuingeluk opdoet. In deze blog geven we je 5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt!


Levenslessen van de tuin

Moestuinieren dient als een prachtige leerschool voor het leven. Niet alleen leer je hoe je je eigen voedsel verbouwt, ook leer je lessen over de vergankelijkheid van het leven. Waar het in onze maatschappij vaak draait om sneller en beter, leren we van de natuur juist hoe alles in een cyclus bloeit en groeit. Het kost tijd om zaadjes - of goede ideeën - te laten ontkiemen en wortelen. Pas dan, wanneer de fundering goed staat, kan dat wat gezaaid is groeien en bloeien. Maar niet tot in de oneindigheid, de natuur is net als wij vergankelijk. Wij mensen kunnen veel wijsheid ontlenen aan de natuur en moestuiniers hebben die wijsheid vaak net wat sneller in de vingers!

Tuinieren is sporten

Wie goed de tuin onder handen heeft genomen, kan het de volgende dag vaak wel beamen: tuinieren is sporten. En beweging is goed voor de mens. Wanneer je dagelijks dertig minuutjes in je tuin onkruid wied, verbrand je al 158 calorieën volgens dit Britse onderzoek. Van deze sport kun je dus letterlijk de vruchten plukken!   

Tuingeluk, oogsten, wortels

Buitenlucht doet wonderen

Wanneer je je geluk zoekt in het tuinieren, doe je dat tevens lekker in de buitenlucht. En de buitenlucht doet wonderen. De zon helpt je met de aanmaak van Vitamine D, de weersomstandigheden helpen je immuunsysteem te versterken en de frisse buitenlucht geeft je nieuwe energie na een poos binnen te hebben gezeten!

Tuingeluk: het gelukshormoon wordt aangemaakt

Wanneer je met je handen in de aarde zit, is er simpelweg geen ruimte voor stress of gepieker. Sterker nog, door de rust in je hoofd en lijf, ontstaan er tijdens het moestuinieren vaak de mooiste ingevingen. Wij denken dat dat ook wel samenhangt met de levenslessen van de tuin. We kunnen de fluisteringen van de natuur alleen maar horen wanneer we echt luisteren en contact maken. Hup, tijd om je handen ‘vies’ te maken en je hoofd leeg!

Oogst uit de moestuin

Je weet wat je eet

Nog een reden waarom tuinieren gelukkig maakt, is omdat het je de waarde van je voedsel doet inzien. Wanneer je zelf je gewassen verbouwd, weet je wat er allemaal bij komt kijken voordat die tomaat of prei op je bord ligt. Je dankbaarheid tegenover je voedsel groeit en daarmee je portie tuingeluk!

Heb jij nog een aanvullende reden waarom tuinieren gelukkig maakt? We horen heel graag wat jouw tuingeluk aanwakkert via een berichtje op Instagram. Je kan ons vinden via @johnandco.nl 


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift