Venkel kweken: zaaien, verzorgen en oogsten 🌱 | John & Co

Groenten Zaaien

Venkel kweken: zaaien, verzorgen en oogsten

Venkel kweken: zaaien, verzorgen en oogsten

Yalou van der Heijden26/06/2024

De knolvenkel is een groente die niet bij iedereen in de smaak valt, maar als jij ook verzot bent op de anijsachtige smaak ervan, dan is het kweken van venkel in je moestuin zeker aan te raden! Deze bolvormige venkelknol zit vol vitamine C en ijzer en is een heerlijke plant om te kweken.


Venkel zaaien doe je zo

Wanneer je venkel wilt kweken heb je mazzel. Je kunt namelijk twee keer in het jaar starten met het zaaien van venkel! In het voorjaar, zo rond maart/april en in de zomer in juni/juli

Wanneer je in het voorjaar wilt zaaien, kun je het beste binnen voorzaaien. Zaai de venkelzaden een halve centimeter diep en zet ze weg op een lichte plek in de vensterbank. Na een dag of tien zullen de zaadjes ontkiemen. Wanneer de plantjes een centimeter of drie zijn, kun je ze verspenen. Na een week of drie à vier kun je ze afharden en in de volle grond uitplanten. 

Venkel kweken

Ga je in de zomer venkel zaaien? Dan mag je dit direct in de volle grond doen. 

Wanneer je de venkel buiten zaait of uitplant, hou er dan rekening mee dat het flinke knollen kunnen worden. Laat dus 20 à 30 centimeter ruimte over tussen de venkelplanten. Je kunt dit gewas het beste op een plekje in de zon of halfschaduw groeien. 

Ben je al bekend met combinatieteelt? De venkelplant houdt niet van wortel, tomaten of bonen. Daar kun je ze dus beter niet naast plaatsen. Venkel heeft geen uitgesproken goede buren, maar gaat dus prima door een deur met andere gewassen.

Venkel plant verzorgen

De venkel plant houdt van een luchtige, vochtige grond. Wanneer de grond uitdroogt, heb je grote kans dat de plant doorschiet. Je kunt je venkel plant beschermen door een laag mulch op de bodem te leggen of gebruik te maken van een een andere bodembeschermer. 

venkel oogsten

Venkel oogsten en bewaren

Je venkel groeit goed en op een gegeven moment is het zo ver: tijd om je venkel te oogsten! Wanneer de knol ongeveer tien centimeter is kun je hem oogsten. Dit duurt pak ‘m beet drie maanden vanaf het zaaimoment. 

Je kunt de venkelknol oogsten door hem aan het loof uit de grond te trekken. Vervolgens mag je het loof direct afsnijden. Ook het loof is trouwens eetbaar! Wanneer je die stengels op water zet blijven ze nog twee dagen goed. De venkelknol zelf blijft ook twee à drie dagen goed wanneer je hem koel bewaard. Maar ons advies is altijd je oogst zo snel mogelijk op te peuzelen.


Ga jij venkel kweken in je moestuin? Veel plezier!


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift