Lavendel voor beginners: lavendel snoeien, stekken en planten | John & Co

Bloemen

Lavendel verzorgen voor beginners

  • door Yalou van der Heijden
Lavendel verzorgen voor beginners

Lavendelplanten: heerlijke en geurende planten om in je moestuin te hebben. Het verzorgen van lavendel is super simpel en je kunt haar voor tal van dingen gebruiken. In dit blog nemen je mee in hoe je als beginnend moestuinier lavendel het best kunt verzorgen. Heb jij deze mooie plant al een plekje gegeven?


Lavendel soorten

Lavendel is er in verschillende soorten - zes om precies te zijn - en kleuren - blauw, paars, violet, roze en wit. Kiezen kan hierdoor soms lastig zijn… De Lavandula Angustifolia, ook wel ‘echte lavendel’ genoemd, past het beste bij het klimaat in Nederland. Deze lavendelsoort kan namelijk de winterse en natte dagen aan. 

Lavendel planten

Lavendel kun je bijna altijd planten, tenzij het vriest. De heerlijk geurende lavendelplant groeit goed in zowel volle grond als in potten, dus ook voor de balkon moestuiniers onder ons; het kan! Lavendel groeit het best in een kalkrijke grond.

Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

Deze mooie plant vraagt weinig en geeft veel. Ze kan goed tegen droogte en hoeft eigenlijk amper voeding te krijgen. Het enige waar ze om vraagt is af en toe gesnoeid te worden. Doe je dat niet, dan verhout de plant aan de onderkant. Dit kun je voorkomen door lavendel te snoeien in het voorjaar - na de laatste vorst - en in het najaar - na de bloei. Snoei de plant tot ongeveer 20cm terug en zorg dat er altijd een stukje groen te zien blijft. 

Lavendel stekken

Lavendel stekken is niet moeilijk, maar vergt wel wat geduld. Zo ongeveer in augustus of september snij je een niet-bloeiende stengel van de lavendel schuin af. Zet deze vervolgens binnen in een pot op een zonnige plek. Geef het stekje niet té veel water, want ze houdt niet van natte voeten. Na een maand of twee zal je stekje wortels krijgen en in het voorjaar kun je je lavendel stekje in de volle grond of buiten in een pot plaatsen. Voilà, je hebt je eigen lavendel gestekt!

Lavendel tegen muggen en nog meer manieren om lavendel te gebruiken

Wist je dat je lavendel voor veel dingen kunt gebruiken? Natuurlijk als sierplant in de tuin. Behalve voor de schoonheid, is lavendel ook nog eens heel praktisch: de geur van lavendel werkt namelijk tegen muggen en andere insecten. Plant lavendel dus dicht bij waar je graag vertoeft of zet lavendel in de moestuin om bladluis of andere insecten op afstand te houden! 

Daarnaast heeft de geur van de lavendelbloemen heeft een kalmerende en ontspannende werking, ook wanneer je haar binnenshuis gebruikt. Je kunt de lavendel drogen en in huis gebruiken of in een geurkussentje in de kast leggen. Zo heb je overal de geur van lavendel om je heen. Biologische lavendel kun je ook gebruiken als thee en de blaadjes kun je gebruiken als versiering op bijvoorbeeld taarten. Wist je al dat er meerdere eetbare bloemen zijn? 

Hopelijk groeit je lavendel mooi in je moestuin!

Veel tuin-plezier, 

Liefs, 

 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.