Voordelen regenwormen in de moestuin 🪱 | John & Co

Tips en lijstjes

Voordelen regenwormen in de moestuin

Yalou van der Heijden27/05/2024
Voordelen regenwormen in de moestuin

Wormen zijn van groot belang voor een gezonde bodem. Kan jouw bodem wel wat verbetering gebruiken? Dan kun je proberen om meer regenwormen in je tuin te krijgen of ervoor kiezen om wormen te kopen. Benieuwd wat de voordelen van regenwormen zijn? Bij John & Co zijn we echte regenwormen fans en we vertellen je graag waarom!


Weetjes over regenwormen

Wist je dat regenwormen een hele goede bodemverbeteraar zijn! Ze kruipen door de aarde en graven zo gangetjes, wat zorgt voor meer lucht in je bodem. Wist je ook dat de uitwerpselen van wormen - wormenmest - dienen als organische bodemverbeteraar! Het is namelijk rijk aan voedingsstoffen en mineralen die de plantengroei stimuleren. Het bodemleven zet de wormenmest namelijk om in humus. Met wormen voedt je dus zowel het bodemleven als de bodem!

Maar wat eet een regenwormen dan zelf? Ze smullen van restmaterialen als dode of rottende blaadjes en vers gemaaid gras. Regenwormen zijn vegetariërs, dus vlees laten ze liggen, mocht dat zich op de een of andere manier in je tuin bevinden. Andere leuke weetjes over de regenwormen zijn dat ze niet van licht houden, daarom graven ze zich lekker in. En van de 25.000 verschillende soorten wormen op aarde, zijn er sommige soorten die wel 10 jaar oud kunnen worden! Toch een leuk huisdier om je van een gezond en voedingsrijk stuk tuin te voorzien! 

regenwormen kopen voor in je moestuin

Hoe krijg ik regenwormen in de tuin? 

Regenwormen zijn dus een mooie toevoeging aan het bodemleven en dragen bij aan het verbeteren van je grond! In een gezonde bodem vind je veel regenwormen. Mocht je aan het graven zijn en er geen tegen komen: grote kans dat je je bodem een handje mag helpen!

Mocht je je afvragen: hoe krijg ik regenwormen in mijn tuin? Daar zijn twee antwoorden voor die ook tegelijkertijd toegepast kunnen worden. 

  1. Maak je moestuin aantrekkelijk voor regenwormen! Dit doe je door voldoende organisch materiaal in je tuin te hebben, bijvoorbeeld door een composthoop toe te voegen waar de wormen lekker van kunnen eten. Maar het laten liggen van bladeren en afgemaaid gras helpt ook al een hoop. Zorg daarnaast voor een gezonde bodem door organische meststoffen te gebruiken, zo komt er steeds meer bodemleven naar je tuin. Ook is het van belang dat je geen chemische meststoffen en pesticiden gebruikt. Dat vinden de wormen - en de rest van je tuin - niet fijn. 
  2. Om het proces rondom wormen in je tuin krijgen wat te versnellen, kun je wormen kopen en uitzetten in je tuin. 
regenwormen kopen voor in je moestuin

Regenwormen kopen

Ben je inmiddels net zo’n fan van regenwormen als wij zijn? Dan snappen we goed dat je regenwormen wilt kopen. Onze regenwormen mix bestaat uit verschillende soorten wormen, elk met een eigen functie:

  • De epigeïsche worm: Dit zijn strooisel bewoners. Ze leven in de top laag van de bodem (0 tot 2 centimeter) en zorgen dat bladafval en andere dode organische materialen kleiner gemaakt worden. Ze bewegen voornamelijk horizontaal.
  • De endogeïsche worm: Dit zijn bodembewoners en leven ook in de toplaag van de bodem (0 tot 50 centimeter). Deze wormsoorten breken bladafval af en zorgen voor een optimale beluchting en buffercapaciteit van water in de toplaag. De bewegen zowel horizontaal en verticaal.
  • De anekische worm: Dit zijn pendelaars. Deze worden het grootst en graven diepe verticale tunnels tot wel 3 meter diep. Daardoor wordt de diepere bodem beter belucht en kan water beter worden geïnfiltreerd. De wormen nemen het bladafval dat verkleint is mee in de gangen. Organische stof komt op deze manier dieper in de bodem. Dit is goed voor het bodemleven zoals schimmels en bacteriën. De gangen worden daarnaast door planten, bomen en gras gebruikt om te wortelen. De diepe wortels in combinatie met beluchting en de betere waterberging in de bodem zorgen dat planten, bomen en gras beter bestand zijn tegen droge en natte periodes.

Wanneer je deze wormenmix ontvangt kun je de doos inclusief turfvrije potgrond legen in je tuin. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds. Anders bestaat de kans dat de vogels meteen mee komen snoepen voordat de wormen hun nieuwe thuis kunnen ontdekken. 

Veel plezier met de wormen in je tuin, dat ze maar voor een gezonde bodem mogen zorgen!


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift