DIY: Droog bloemen maken 💐 | John & Co

Bloemen DIY

DIY: Droog bloemen maken

Yalou van der Heijden11/06/2024
DIY: Droog bloemen maken

Kun je geen genoeg krijgen van bloemen? Dat snappen we! Wanneer ze zo weelderig in je tuin groeien, wil je ze het liefst inlijsten toch? Met sommige bloemen kan dat ook daadwerkelijk, je kunt ze drogen om een droogbloemen boeket van te maken of tussen een glasplaat als kunstwerk op te hangen. In dit blog vertellen we je hoe. 


Droogbloemen boeketten door de jaren heen

Bloemen drogen om cadeau te geven of in je eigen huis als decoratie neer te zetten is van alle tijden. Vooral in de jaren 70 en 80 waren droogbloemen boeketten helemaal in. En ook vandaag is de populariteit weer helemaal terug van weggeweest. Haast elke hippe conceptstore heeft wel kant-en-klare of DIY bloemen drogen pakketten klaarliggen. 

Maar wist je dat dit heel makkelijk is om zelf te doen? In je achtertuin wel te verstaan. Wanneer je zelf een bloementuin aanlegt, kunnen niet alleen jij en de bestuivers van deze pracht genieten, je kunt vervolgens ook zelf bloemen plukken om te drogen. Gratis en voor niets, de natuur biedt het allemaal - oké, toegegeven, wanneer je een zakje biologische en authentieke bloemenzaden aanschaft kost dat een paar euro.

droogbloemen maken

Welke bloemen kan ik drogen?

Je kunt er natuurlijk lekker op los experimenteren wat betreft welke bloem het goed doet in een droogbloemen boeket. De ene bloem doet het net wat beter dan de andere. Natte bloemen zoals tulpen kun je beter in de grond laten staan. Prachtige bloemen zoals korenbloem, lavendel en papaver doen het wel goed om te drogen. Of wat dacht je bijvoorbeeld van rozen drogen of gipskruid drogen? Ook kun je grassoorten en graan makkelijk drogen. Deze geel-groene slierten staan prachtig in een droogbloemen boeket en maken er een mooi geheel van. 

Bloemen drogen door ze op te hangen

Deze methode is waarschijnlijk de bekendste methode om bloemen - of ook kruiden - te drogen. Verwijder overtollige blaadjes en bind vervolgens een klein bosje bloemen bij elkaar met touw. Hang het bosje ondersteboven te drogen op een donkere, droge en goed geventileerde plek. Zorg ervoor dat de bloemen elkaar niet of nauwelijks raken, dat verkleint de kans op schimmel. 

Hoe lang je bloemen precies nodig hebben om te drogen, verschilt per soort. Reken op tussen de één à acht weken. Je kunt testen of je bloemen helemaal gedroogd zijn door ze in een vaas te zetten. Wanneer ze rechtop blijven staan, is je missie geslaagd. Gaan ze toch een beetje hangen? Dan moeten de bloemen nog wat langer drogen. 

droogbloemen ophangen

Bloemen drogen met behulp van rijst

Wist je al dat rijst een goede vochtopvanger is? Je kunt rijst gebruiken bij het drogen van je bloemen. Leg een laagje rijst in een bak, leg hier volgens je bloemen in en leg hier nog een dun laagje rijst overheen. Sluit de bak af en laat het een week drogen. Et voilà, zo simpel kan het zijn. 

Pers je bloemen droog in een boek

Wanneer je in plaats van een droogbloemen boeket, je bloemen wilt inlijsten aan de muur, dan moet je net een andere tactiek gebruiken om je bloemen te drogen. Ze moeten immers mooi plat zijn voor in het lijstje. Leg je bloemen tussen een keukenpapiertje in een dik boek. Sluit vervolgens het boek en verzwaar het eventueel door er meerdere boeken op te leggen. Het gewicht perst het vocht uit je bloem. Ververs na een dag het keukenpapier. Afhankelijk van hoe vochtig je bloemen zijn, moet je dit af en toe herhalen. Na ongeveer een maand zullen je bloemen droog genoeg zijn om ingelijst te worden. Zo heb je altijd de zomer in huis!

droogbloemen boeket maken

Hoe houd ik mijn droogbloemen boeket mooi?

Wanneer je bloemen droog genoeg zijn, kun je ze schikken tot een mooi boeket. Het leuke van zelf bloemen drogen is dat je ook zelf de samenstelling van je boeket kunt maken. Geheel in jouw lievelingskleuren en met jouw lievelingsbloemen. 

Door wat haarlak over je gedroogde bloemen te spuiten, breken ze minder snel. Let er ook op waar je je bloemen plaatst. Want ze mogen dan wel gedroogd zijn, toch nemen ze ook weer opnieuw vocht op. Plaats ze dus op een droge plaats om er langer plezier van te hebben. 

Wanneer je droogbloemen boeket goed gedroogd is, kan hij maanden tot wel jaren intact blijven! Een prachtig cadeautje om iemand cadeau te doen of om je eigen huis mee op te fleuren. Een bos droogbloemen is ook nog eens een stuk duurzamer dan snijbloemen! Helemaal wanneer je ze zelf groeit, plukt en droogt. Hup, aan de slag dus!

Ga jij van je bloemenoogst een droogbloemen boeket maken? We zien heel graag een foto van het resultaat! Tag je ons in je Instagram story


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift